Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

#BEACTIVE European Week of Sport - Europski tjedan sporta (23.-30. rujna) će se u Međimurju obilježiti flash mobom - velikim plesnim događajem pod nazivom FlashMOVE - pozivamo Vas da nam se pridružite 27. rujna u 11h na Trgu Republike u Čakovcu! -

Poštovani,

U sklopu NowWeMOVE kampanje i 3. po redu Europskog tjedna sporta, 27. rujna 2017. godine u 11h, na Trgu Republike u Čakovcu, organiziramo flash mob pod nazivom FlashMOVE  - veliki plesni događaj u koji će se uključiti više od 500 djece iz osnovnih i srednjih škola Međimurja, a potom će svoje sportske uspjehe predstaviti uspješni sportaši iz Međimurja, među kojima su i uspješni učenici sportaši uključeni u hrvatske reprezentacije. 

Nakon uvodnih riječi te pozdrava organizatora i pokrovitelja, Plesna skupina Vivona, zajedno sa svojom voditeljicom gđom Karmen Kovačević Jambor, će predvoditi zagrijavanje svih sudionika, a potom i ples na zajedničku koreografiju. Plesnu koreografiju su uvježbali učenici iz 11 osnovnih te iz 5 srednjih škola, a pridružit će im se i članovi triju udruga građana.

Potom slijedi upoznavanje i druženje mladih s uspješnim sportašima. Predstavit će se  Mia Radotić iz Ivanovca, najbolja hrvatska biciklistica, Tijana Tkalčec iz Čakovca, najbolja hrvatska atletičarka i Jasmina Ilijaš iz Donjeg Kraljevca, državna rekorderka u dugom triatlonu. Uz njih, o svojim velikim uspjesima govorit će David Verli (atletika) i Stjepan Škoda (stolni tenis) iz Gospodarske škole Čakovec, Stjepan Hunjak (biciklizam) iz Preloga, učenik Srednje strukovne škole Varaždin, a iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, predstavit će se učenici Luka Grubić (badminton), Lino Zadravec (badminton), Nina Dobša (atletika), Martin Slaviček (bench press) i Lucija Lisjak (karate).

Tjelesna aktivnost iznimno je važna za djecu i adolescente jer utječe na njihov pravilan rast i razvoj, na očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja te prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine.  Nažalost, sjedilački način života zahvaća i najmlađe. Prema međunarodnom istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika (HBSC 2013/2014) u Hrvatskoj, 49% učenika i 47% učenica u dobi od 11 godina, provode u slobodno vrijeme, tijekom radnog tjedna,  najmanje 2 sata pred ekranom (TV, video, DVD, računalo i dr.), a u dobi od 15 godina 2 sata i više pred ekranom provodi čak 66% mladića i 59% djevojaka. Ako tome pridodamo podatak  da u dobi od 15 godina, samo 25% mladića i 12% djevojaka zadovoljava dnevne preporuke od sat vremena tjelesne aktivnosti, svjesni smo, kako je izuzetno važno motivirati mlade da se bave sportom, odnosno da pronađu sport ili tjelesnu aktivnost koja će im predstavljati užitak.

Upravo s tim ciljem, u povodu obilježavanja 3. po redu Europskog tjedna sporta, organizirali smo FlashMOVE plesni događaj kao i upoznavanje mladih s različitim sportovima, preko priča uspješnih sportaša.

Pokrovitelji ovog događaja u Međimurju su Grad Čakovec i Međimurska županija, a organizatori Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola te Stručni aktiv profesora tjelesne i zdravstvene kulture. Foto i video dokumentaciju realizirat će učenici Graditeljske škole Čakovec s profesorom Ivanom Čondorom.

U slučaju izrazito lošeg vremena, događaj će se održati u sportskoj dvorani I. osnovne škole Čakovec.

Zahvaljujemo svima na suradnji i doprinosu u realizaciji ovog događaja!

Radujemo se Vašem dolasku,

 

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., spec.medicinske mikrobiologije s parazitologijom


Koordinatorica NowWeMOVE Kampanje za Međimursku županiju

Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog


Voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja

Diana Uvodić – Đurić, dr.med., spec. školske medicine


Voditeljica Stručnog aktiva profesora tjelesne i zdravstvene kulture Međimurske županije

Željka Podgorelec-Sirc, prof. tjelesne i zdravstvene kulture


Županijska koordinatorica  Školskih preventivnih programa u osnovnim školama MŽ

Andreja Zadravec Baranašić, dipl. soc.pedagog


Županijska koordinatorica Školskih preventivnih programa za srednje škole

Ivana Šimunić, prof. psihologije


Više o NowWeMOVE kampanji i FlashMOVE događaju te Europskom tjednu sporta:

NowWeMOVE kampanja je najveća europska kampanja za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti koju je 2012. g. pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA) iz Copenhagena, a okuplja i povezuje ključne dionike “sporta za sve” iz različitih sektora društva, kako bi se zajedno borili protiv pandemije tjelesne neaktivnosti u čitavoj Europi. Kampanja se sastoji od mnogih aktivnosti koje se održavaju kroz čitavu godinu (Dan bez dizala, MOVE Week, biciklistička tura “Sada na bicikle”, Flash mob-FlashMOVE, MOVE CONGRES), a Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije s 50-tak partnera iz svih sektora društva, sudjeluje u svim aktivnostima.

Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA), uz brojne partnere diljem Europe, organizira u sklopu NowWeMOVE kampanje od 2013. godine flash mob - veliki plesni događaj pod nazivom FlashMOVE, a koji se i u Međimurju održao već tri godine zaredom, i to s velikim brojem sudionika. Prošle je godine tim događajem bio službeno najavljen početak 2. po redu Europskog tjedna sporta (#BEACTIVE European Week of Sport the 2016. edition), a bila su organizirana ukupno 243 događaja u 31 zemlji (155 gradova) uz 9000 plesača koji su izveli zajedničku koreografiju koju je pripremila Športna unija Slovenije. Ove godine se prema odluci ISCA-e FlashMOVE obilježava 27. rujna (više informacija na http://flashmove.nowwemove.com/, a taj isti dan se obilježava i Europski dan fitnesa (European fitness day) - najaktivniji dan u Europi (više informacija dostupno je na http://european-fitness-day.nowwemove.com/).

U Međimurju se FlashMOVE tradicionalno održava u koordinaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije također uz multisektorsku suradnju. Prošle je godine FlashMOVE bio u Međimurju organiziran na šest lokacija (Čakovec, Mačkovec, Mursko Središće – Peklenica, Prelog, Belica i Gardinovec), a sudjelovalo je više od 800 plesača.  Snimljen je i zajednički video, koji je potom bio izuzetno dobro promoviran putem socijalnih mreža.

FlashMOVE video snimljen 2016. u Međimurju možete pogledati na slijedećoj poveznici https://www.youtube.com/watch?v=yEEcepC95Sc.

Europski tjedan sporta pokrenula je Europska komisija 2015. godine s ciljem promicanja sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. Ova europska kampanja inspirirat će Europljane da budu aktivni (#BeActive) tijekom Tjedna sporta i ohrabriti ih da ostanu aktivni tijekom cijele godine. Više informacija o 3. po redu Europskom tjednu sporta dostupno je na web stranci Središnjeg državnog ureda za šport, koordinatora te inicijative u Hrvatskoj http://europski-tjedan-sporta.hr/.  Središnji državni ured za šport poziva sve sportsko-rekreativne klubove, udruge, pojedince, tvrtke i ustanove da se priključe obilježavanju Europskog tjedna sporta na način da  sami u svojim sredinama organiziraju različite aktivnosti te da ih prijave na web stranicu Ureda. 

 

Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online