Na tradicionalnom, 5. po redu Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja održanom 1. lipnja 2019. godine u Prelogu sudjelovalo je oko 250 zaljubljenika u sport, rekreaciju i boravak u prirodi

Nakon dugog perioda ružnog i kišovitog vremena, 1. lipnja osvanulo je prekrasno sunčano jutro, koje nas je jako razveselilo. Bili smo sigurni da ćemo uživati u zajedničkom druženju i aktivnom boravku u prirodi. Pješačenje, a osobito nordijsko hodanje, sve su popularniji oblici tjelesne aktivnosti, budući da imaju brojne korisne učinke na fizičko i mentalno zdravlje organizma, a pogodni su za osobe svih dobnih uzrasta, čak i za one koji se zbog bolesti ne mogu baviti zahtjevnijim tjelesnim aktivnostima. Stoga i ne čudi što je Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Prelogu i ove godine privukao brojne poklonike.

Na sportsko – rekreacijskoj zoni „Marina“ Prelog okupili su se članovi brojnih udruga i ustanova iz Međimurja, a već tradicionalno na festivalu sudjeluju i naši susjedi iz Varaždina – Klub nordijskog hodanja Varaždin i Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava kojima su se ove godine iz Varaždinske županije pridružili i članovi Društva sportske rekreacije „Strmec“. Posebno nas veseli što su nam se ove godine po prvi puta priključili i članovi Udruge slijepih Međimurske županije, a svojim nas je dolaskom i ove godine počastio predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja Davorin Antonić, prof. kineziolog.

Festival je započeo u 9h u prekrasnoj prirodi Sportsko-rekreacijske zone „Marina“ u Prelogu,  gdje su brojni gosti dočekani uz svježe voće i osmijeh organizatora te poznate međimurske narodne pjesme koje je izveo Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog. Na početku Festivala, ispred Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije skup je pozdravila zamjenica ravnateljice dr.med. Diana Uvodić-Đurić, koja je zahvalila Gradu Prelogu i Turističkoj zajednici na suradnji u provedbi ovog festivala kao i brojnih drugih aktivnosti i projekata koji imaju za cilj usvajanje zdravog stila života, neobično važnog za unapređenje zdravlja i prevenciju brojnih kroničnih bolesti. Dr. Uvodić-Đurić je zahvalila i brojnim drugim suradnicima koji su pridonijeli da festival bude tako uspješan i privlačan. Potom je dodala: „Hodanje je jedna od najjednostavnijih tjelesnih aktivnosti primjerena svim dobnim skupinama, a ujedno jedna od najboljih vježbi za cjelokupno zdravlje čovjeka. Stoga se veselim što ste se odazvali u tako velikom broju!“  Ispred Grada Preloga, sudionike je s velikom radošću pozdravio zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, dipl. ing, koji  je izrazio veliko zadovoljstvo što je Prelog, već petu godinu odabran kao domaćin ovog važnog skupa, budući da Grad Prelog brigu za zdravlje svojih stanovnika smatra itekako važnom. Na kraju je svim sudionicima zaželio ugodan boravak u prirodi, te ih je pozvao da razgledaju Gradski muzej i Crkvu Sv. Jakoba. Podršku Festivalu svojim je dolaskom dao i predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki.

Nakon pozdravnih govora organizatora, Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog pod vodstvom profesorice Ljubice Crnčec je otpjevao još nekoliko pjesama, a potom su učenice OŠ Prelog Karla Novak i Ivona Kalšan odrecitirale pjesmicu Voliš, a vole li tebe?, Rosana Kalšan i Dorotea Božek pjesmicu „Knjiga o proljeću“ te Lea Sraka pjesmicu „Veseo budi“.  Voditeljica programa i ove je godine bila Sanela Horvatić iz Udruge mladih EFEKT Prelog. Nakon umjetničkog programa, u svrhu zagrijavanja prije hodanja, uslijedio je aerobik za sve sudionike koji je vodila Ljiljana Šipuš, predsjednica Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ Mala Subotica, dok je za tehniku bio zadužen Josip Bermanec. U zajedničko vježbanje su se uključili svi sudionici, koji su bili oduševljeni pozitivom koju je na vježbače prenosila voditeljica. Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje svih sudionika te formiranje grupa po pojedinim rutama.

Nordijsko hodanje i pješačenje je bilo organizirano u 4 rute različitih duljina – od 2 km, 4 km, 7 km i 11 km. Prve tri rute su krenule u istom smjeru, od „Marine“ do uzletišta Zmajarskog kluba „Rode“, a potom se prva ruta okrenula, te se nasipom uz derivacioni kanal ponovno vratila na polazišnu točku. Rute od 4 i 7 kilometara su se zaustavile kod Kapelice Sv. Huberta gdje ih je s poviješću izgradnje kapelice i spomenika „Dravski vir“ (spomenik  osobama koje su se 1953. godine utopili u rijeci Dravi), upoznao Ivan Gradečak iz Turističke zajednice Grada Preloga. Sudionici rute od 4 kilometara su potom krenuli prema polazišnoj točki Izletišta Marina, a rute od 7 kilometara prema Ribičkom domu i Restoranu Prepelica, odakle su se uputili prema gradu Prelogu. U Prelogu su uz stručno vodstvo kustosice Ive Kožnjak, prof. razgledali Muzej Croata Insulanus, a potom im je Ivan Gradečak pokazao prekrasnu Crkvu Sv. Jakoba. Za pomoć u slučaju određenih zdravstvenih problema ili ozlijede sudionika, kojih nasreću nije bilo, bile su zadužene Josipa Matoša i Aleksandra Toplek, članice interventnog tima Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, a djelatnici Policijske postaje Prelog Policijske uprave Međimurske pobrinuli su se za sigurnost sudionika u prometu.

Najhrabriji sudionici festivala su se odlučili za rutu od 11 kilometara, a pješačili su nasipom uz derivacijski kanal HE Donja Dubrava prema šljunčari i potom prema Cirkovljanu, gdje su se okrenuli i uputili prema Prelogu. Ove godine su sve ture imale odredište na polaznoj točki kod Caffe Bara Marina, gdje je bio podijeljen ručak, tijekom kojeg je sudionike zabavljao tamburaški sastav DoReMu iz Preloga.

Za osobe koje su se odlučile za kraće rute hodanja, kao i za druge zainteresirane sudionike, na zelenoj površini ispred Caffe Bara Marina je u organizaciji Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a u okviru projekta Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske „Potakni radost“ – usmjerenog unapređenju mentalnog zdravlja i prevenciji te liječenju ovisnosti“ bila organizirana aktivnost “I mozganjem pomažemo zdravlju”. Osim toga, Vlado Belić, mag. cin je organizirao vježbanje na fitnes spravama koje se nalaze u sklopu Sportsko-rekreacijske zone Marina. U isto vrijeme, volonterke Društva naša djeca Prelog Ema Igrec i Petra Habola, predvođene Kristinom Najman, predsjednicom društva i Sanelom Horvatić, organizirale su na otvorenom  sportske igre za djecu, dok su volonterke Lorena Habola i Anamarija Jalšovec brinule za sigurnost sudionika dviju najdužih ruta hodanja.

Ove godine, na Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja sudjelovalo je 18 različitih udruga i ustanova. Uz već spomenute goste iz Varaždina i Strmca, te Udrugu slijepih Međimurske županije, sudjelovali su članovi Udruge umirovljenika Prelog te Udruge umirovljenika Čakovec, Doma za odrasle osobe Orehovica,  Udruge žena Savska Ves, Udruge sportske rekreacije Sport za sve Mala Subotica, Udruge žena Strahoninec, Centra za pomoć u kući Međimurske županije uz Klubove za starije osobe Udruge umirovljenika Nedelišće, zatim članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Udruge žena Donja Dubrava, Kluba laringektomiranih i drugi članovi Županijske lige protiv raka Čakovec, a u velikom broju su im se pridružili i predstavnici organizatora festivala te brojni pojedinci.

Sudionici festivala su i ove godine bili jako zadovoljni organizacijom cijelog događaja, a posebno su bili oduševljeni prekrasnom prirodom. Sudionici dionice od 7 km su dodatno bili zadivljeni izgledom i uređenjem Grada Preloga te Crkve i Muzeja. Poručili su nam na kraju da se zahvaljuju na gostoprimstvu i da će se svakako odazvati i iduće godine. O prekrasnoj prirodi i odličnoj atmosferi koja se mogla osjetiti na festivalu, svjedoče i brojne fotografije koje su realizirali Marko i Miljenko Kiš.

Kako bi cijeli ovaj događaj protekao u ugodnom raspoloženju, bile su angažirane brojne ustanove, udruge i pojedinci, čiji nam je doprinos izuzetno važan pa im ovom prigodom najljepše zahvaljujemo! Zahvaljujemo i svim sudionicima festivala na povjerenju i odazivu!

  1. Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Prelogu organizirali su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Grad Preloga i Turistička zajednica, Udruga mladih EFEKT, Udruga umirovljenika Prelog, Društvo naša djeca Prelog i Dječji forum Grada Preloga, Župa Sv. Jakoba Prelog, Interventni tim Gradskog društva Crveni križ Čakovec te uz pokroviteljstvo Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, a u sklopu MOVE Weeka 2019. godine. Pokrovitelji cijelog Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti 2019. godine u Međimurju su bili Gradovi Prelog, Mursko Središće i Čakovec te Međimurska županija, a ovaj događaj su financijski podržali Grad Prelog u sklopu NowWeMOVE kampanje, Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske u sklopu projekta „Potakni radost – projekt usmjeren unapređenju mentalnog zdravlja i prevenciji te liječenju ovisnosti“ te projekt „Živjeti zdravo“ sufinanciran u sklopu Europskog socijalnog fonda.

Festival nordijskog hodanja i pješačenja održan u Gradu Prelogu 1.lipnja 2019. godine, bio je dio NowWeMOVE kampanje i njezinog središnjeg dijela – MOVE Weeka, najvećeg paneuropskog društvenog događaja tjelesne aktivnosti i sporta, koji se održao diljem Europe u organizaciji Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) iz Kopenhagena.

Fotodokumentacija je dostupna na našim web i facebook stranicama.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo

Međimurske županije

prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., spec. medicinske mikrobiologije s parazitologijom

 

Rukovoditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i koordinatorica NowWeMOVE kampanje

Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog

Rukovoditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju

i izvanbolničko liječenje ovisnosti

Diana Uvodić-Đurić, dr.med., spec. školske medicine

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Festival nordijskog hodanja 2019.
174.75 kB