Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Uloga obitelji u prevenciji alkoholizma

Obitelj je ta koja prva prepoznaje poremećaje u ponašanju i primjećuje prve znakove alkoholizma, čak i prije nego sam alkoholičar bude svjestan da se s njim nešto ozbiljno događa. Obzirom da su članovi obitelji psihički i fizički vrlo bliski i povezani, ovisnost najprije počinje narušavati tu povezanost te kao bolest zahvaća cijelu obitelj.

    Alkoholizam vodi do disfunkcije i dezintegracije obitelji što onemogućava daljnji rast i razvoj članova. Obitelj se počinje mijenjati i da bi opstala uspostavlja negativnu i neučinkovitu ravnotežu.

   Obitelji koje umanjuju i potiskuju ozbiljnost problematičnog pijenja samo pogoršavaju situaciju. Zbog intenzivnih i učestalih konflikata unutar obitelji veze među članovima obitelji postaju površne i slabe. Obitelj se navikava na alkoholičara na način što prema njemu ima sve manje zahtjeva. Marginalizira ovisnika i isključuje ga iz obiteljskih odnosa kako bi se sačuvala i mogla dalje funkcionirati.

Ovisnik o alkoholu postaje nesposoban ispunjavati određene i očekivane socijalne uloge. Upozorenja od strane članova obitelji smatra izravnim neprijateljstvom i očitovanjem mržnje prema njemu. Obitelji često toleriraju prekomjerno pijenje kod ovisnika koji su radno funkcionalni, te ako je financijska situacija zadovoljavajuća i nema nasilničkog ponašanja. Često sami sebe sagledavaju kao bespomoćne žrtve nečijeg prekomjernog pijenja a time nesvjesno podržavaju pijenje.

   Supružnici  alkoholičara za vrijeme poremećenih odnosa i ovisnosti preuzimaju glavnu ulogu u obitelji. Zbog straha, srama i neznanja problem često ostaje strogo čuvana tajna unutar obitelji i dugo se ništa ne poduzima jer je obitelj već naučila živjeti u patološkom okruženju.

    Odnosi u obiteljima s malodobnom djecom kompliciraniji su stoga što su djeca u svakom pogledu ovisna o roditeljima. Djeca su vrlo ranjiva a upravo ih njihovi najbliži mogu najviše povrijediti. Ona potiskuju svoju frustraciju, ne uvažavaju svoje osjećaje i potrebe, stide se sebe i svoje obitelji. Često zanemarivanje i zlostavljanje doživljavaju kao da su to nečim zaslužili. 

    Partneri su odrasli ljudi koji mogu samostalno odlučivati o svom životu, djeca to ne mogu. Djeci su roditelji uzor kakva bi odrasla osoba trebala biti, ona uče po modelu.

Ovisnost o alkoholu uvelike narušava kvalitetu obiteljskog života. Ona zahvaća sve članove i mijenja ih kao osobe te stoga i oni trebaju oporavak i pomoć stručnjaka. Traženje pomoći nije slabost nego odgovorno ponašanje i pravo svake osobe.

tekst pripremila: Tanja Šušteršič, dipl.soc.radnica

USLUGE
Cijepljenje
Sanitarne iskaznice
Tečaj higijenskog minimuma
Ispitivanje vode
Ispitivanje namirnica
Ispitivanje predmeta opće uporabe

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online