Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Stručni komentari o kretanju zaraznih bolesti (analiza)

STRUČNI KOMENTAR:

Zbog različite metodologije bilježenja prijava zaraznih bolesti postoje razlike u mjesečnim izvješćima broja oboljelih/umrlih od određenih zaraznih bolesti u odnosu na godišnje izvješće. Ukupan broj oboljelih/umrlih u godišnjem izvješću slaže se sa zbrojem svih prijavljenih oboljelih/umrlih po mjesecima no , u mjesečnom izvješću se prikazuju svi prijavljeni u tom mjesecu što ne znači da su i oboljeli u tom mjesecu, no u godišnjem izvješću se isti bilježe prema stvarnom datumu oboljevanja/smrti ( npr. u prosincu je pristigla prijava oboljenja od tuberkuloze i kao takva se bilježi u mjesečnom izvješću za prosinac, no datum oboljenja je bio npr. listopad, te će se u godišnjem izvješću napisati prijava za listopad a ne prosinac. )

Kao što je već spomenuto u komentaru za kretanje zaraznih bolesti u prvih 11. mjeseci prošle godine, može se uočiti potpuno odstustvo bacilarne dizenterije i vrlo niska učestalost hepatitisa A(1), sve to kao povoljna posljedica općeg poboljšanja higijensko sanitarnih prilika u zemlji. Zahvaljujući sustavnoj vrlo temeljitoj provedbi programa cijepljenja u našoj zemlji, bolesti protiv kojih se cijepi također pokazuju vrlo povoljno stanje i gotovo potpunu odsustvo : difterija: 0, tetanus: 0,pertussis: 1, morbilli: 0, rubeola: 0, parotitis epidemica: 0.

Salmoneloze su u proteklom periodu uz neuobičajeno slabiju sezonsku pojavnost (više oboljelih u ljetnjim mjesecima) u jesenskim mjesecima pokazale povećanu učestalost i to zbog dvije veće epidemije trovanja hranom.

Tuberkuloza u proteklom periodu i dalje pokazuje trend pada učestalosti. Pad učestalosti tuberkuloze rezultat je rada svih zdravstvenih subjekata na provedbi “Nacionalnog programa suzbijanja tuberkuloze” . Incidencija tuberkuloze u 2013. g je u našoj županiji najniža do sada i iznosi 14,05 /100 000 stanovnika.

Također je razmjerno povoljno stanje skupine spolnih, odnosno spolno prenosivih bolesti: niska je učestalost syphilisa (2), gonorrhoeje (0), AIDS-a (0);HIV (1).

Varicellae kao tipična dječja kapljična zarazna bolest protiv koje se ne cijepi javljaju se kontinuirano i pokazuju istu učestalost proteklih godina. Oscilacije koje se pojavljuju rezultat su kretanja broja osjetljive dječje populacije na tu bolest.U promatranom razdoblju prosječno mjesečno obolijeva 42 djece sa većom učestalošću u hladnijim mjesecima.

Krpeljni meningoencefalitis: Kao prirodnožarišna zoonoza ta bolest pokazuje ponovno pokazuje prosječno oboljevanje sa 2-3 oboljelih godišnje ( izuzetak u 2012. godini kad je bilo prijavljeno 15 oboljelih). Od Lyme borrelioze je ove godine oboljelo 50 osoba, gotovo dvostruko više nego prošle godine.

Prošle godine u kolovozu imamo prvu prijavu oboljenja virusnog encefalitisa uzrokovanog West Nile virusom ( naknadno potvrđeni ) temeljem čega se provela protuepidemijska dezinsekcija komaraca u okolici registriranog bolesnika.

Oboljeli od upale pluća su prijavljeni sa prosječnom učestalošću do mjeseca studenog, no u prosincu bilježimo epidemiju oboljevanja od upale pluća u Domu za psihički oboljele osobe Orehovica sa 11 pneumonija od čega nažalost 4 smrti . Provedene su protuepidemijske mjere uz provedbu kemoprofilakse svim štićenicima i zaposlenima uz nadzor epidemiološke službe.

U protekloj godini imali smo zabilježenu i 1 obiteljsku epidemiju svraba , 2 epidemije ušljivosti i 2 epidemije salmoneloznog trovanja. Provedene su protuepidemijske mjere i nadzor epidemiološke službe.

Rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju:
Višnja Smilović, dr. med.
spec. epidemiolog

Datoteke uz članak:
Prijavljene zarazne bolesti u 2013
138.87 kB

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online