Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Koronavirus - najnoviji podaci

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

O aktualni podacima i savjetima više na linku:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/


Informacije o novom koronavirusu (SARS-cOv-2) i COVID-19 bolesti na dan 26.02.2020.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 81 027

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 2 763

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK i Švicarska) (izvor ECDC): 381

Broj umrlih u Europi: 12

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 2

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno dvoje oboljelih sa COVID-19 bolesti (jedan improtirani slučaj potvrđen 25.2.2020. , a drugi je potvrđen  26.2.2020.). Prvooboljeli je hrvatski državljanin koji se se zarazio tijekom boravka u Italiji  (Milano, pokrajina Lombardija). Drugooboljeli je bliski obiteljski kontakt prvooboljelog.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC): Italija, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Austrija, Švicarska, Hrvatska, Belgija, Finska i Švedska.

Prema ECDC-u zahvaćena područja sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa (SARS-CoV-2) su:

  • Kina
  • Južna Koreja
  • pokrajine Italije: Lombardija, Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna
  • Iran
  • Hong Kong
  • Japan
  • Singapur

Novosti vezane uz koronavirus i preporuke vodećih međunarodnih zdravstvenih organizacija:

Odlukom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva provodi se zdravstveni nadzor nad putnicima koji su doputovali iz zahvaćenih područja, dijagnostika i liječenje oboljelih te obrada bliskih kontakata oboljelih radi pravovremenog liječenja i sprječavanja širenja infekcije.

1. Za osobe bez simptoma bolesti, a koje ispunjavaju epidemiološke kriterije, provodi se aktivni zdravstveni nadzor (svakodnevno mjerenje temperature i javljanje teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja) kroz 14 dana uz samoizolaciju kod kuće na temelju riješenja graničnog sanitarnog inspektora radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti. Aktivni zdravstveni nadzor provodi se za:

  • osobe koje su bliski kontakti oboljeloga od COVID-19 bolesti (potvrđena infekcija, započinje već i kod postavljanja sumnje na infekciju)
  •  osobe koje su unazad 14 dana boravile u zahvaćenom području

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.

U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2  provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.

2. Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju  na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19)hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja.

 

Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:
USLUGE
Cijepljenje
Sanitarne iskaznice
Tečaj higijenskog minimuma
Ispitivanje vode
Ispitivanje namirnica
Ispitivanje predmeta opće uporabe

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online