Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Pozivamo Vas na obilježavanja dana Sv. Blaža

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec organizira u Međimurskoj županiji već šestu godinu za redom obilježavanje “Blaževog”, ove godine u suradnji s Župom Uznesenja Blažene Djevice Marije Belica te s ostalim suradnicima. 

Cilj je obilježavanja dana Svetog Blaža:

- senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba 

- upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec  

- ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla

 

Tim povodom organiziramo u:

1)                 1)    petak, 03.02.2017. godine u 18,00 h u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Belici  Svetu Misu i blagoslov grla te odmah nakon toga  edukativno-humanitarna akciju pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji”, tijekom koje će se predstaviti rad Kluba laringektomiranih, a prodavat će se jabuke i drugi prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba laringektomiranih  

 

2)   nakon toga, u župnoj dvorani će biti organizirano druženje članova Županijske lige protiv raka Čakovec s mještanima općine, udruga i župe

 

Jabuke zajedno s edukativnim i promidžbenim materijalom Kluba laringektoriranih i ostalih klubova županijske lige protiv raka Čakovec će biti stavljene u platnene ekološke vrećice koje će izraditi tvrtka “Novaković d.o.o.” Gardinovec uz potporu Općine Belica.  U akciju će se uključiti i brojne druge udruge iz Općine Belica. Svima im od srca zahvaljujemo!

Klub laringektomiranih Međimurske županije je osnovan u sklopu  Županijske lige protiv raka Čakovec 1998. godine, a okuplja osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike. Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu. Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće, a jedna od posljedica s kojom se laringektomirane osobe vrlo teško nose je gubitak glasnog govora. Stoga je govorna rehabilitacija jedan od najvažnijih segmenata rehabilitacije koju moraju proći laringektomirane osobe. 

Govorna rehabilitacija, nažalost, nije jednako dostupna bolesnicima u cijeloj Hrvatskoj. Zato Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba već dugi niz godina u Talasoterapiji u Crikvenici organizira Simpozije, Međunarodne susrete laringektomiranih osoba i Intenzivne seminare nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore laringektomiranih.  Financijska sredstva prikupljena tijekom ove akcije utrošit ćemo za odlazak članova kluba na već spomenutu rehabilitaciju.

Stoga pozivamo sve zainteresirane osobe, a posebno osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike da nam se pridruže u akciji „Zajedno smo jači i glasniji“ te kupe po jednu jabuku (ili druge prigodne predmete) koje ćemo prodavati na ulazu u Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Belici, kako bi pomogli uspješnoj rehabilitaciji i resocijalizaciji laringektomiranih osoba. Ujedno Vas pozivamo na blagoslov grla i Svetu misu.

Tijekom same akcije u Crkvi te kroz neformalno druženje u župnoj dvorani nakon Svete mise, moći ćete dobiti brojne informacije o djelovanju Kluba laringektomtranih i ostalih klubova koji djeluju u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec. 

Jabuke za akciju “Zajedno smo jači i glasniji” donirali su: OPG Ćeh iz Belice i OPG Mihalic Kristijan iz Pribislavca.  Od srca im zahvaljujemo.

Isto tako najljepše zahvaljujemo mg. Stjepanu Šoštariću, župniku Župe Belica, načelniku Općine Belica Taradi Zvonimiru, udrugama Općine Belica, i drugim suradnicima na pomoći u realizaciji obilježavanja Dana Sv.Blaža.

O djelovanju Kluba laringektomiranih:

Sastanci kluba laringektomiranih se održavaju svake 1. srijede u mjesecu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u vremenu od 09-10 sati. Sastanke redovito posjećuje 15-tak laringektomiranih osoba i njihovih partnera (od 21 trenutno učlanjene osobe). Dobro rehabilitirani članovi kluba i zdravstveni djelatnici pružaju podršku novopridošlim članovima, kako bi se što prije i lakše vratili u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu. Članovi kluba sudjeluju u mnogim aktivnostima Hrvatske zajednice laringektomiranih (međunarodni susreti, stručni simpoziji, glasovna rehabilitacija), posjećuju druge klubove iz Republike Hrvatske i inozemstva, te sudjeluju u ostalim manifestacijama koje organizira Županijska liga protiv raka Čakovec. 

Stoga pozivamo osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji, zdravstvene djelatnike i ostale zainteresirane osobe da se uključe u rad našeg kluba.

 

Radujemo se Vašem dolasku i podršci!

Predsjednik Kluba larigektomiranih Čakovec – Kamenić Dragutin                                                                     

 

 Tajnica Županijske lige protiv raka Čakovec                      Predsjednik Županijske lige protiv raka         

            Irena Šestak, prof.                                                     prim. Hussein Saghir, dr.med.

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Poziv za Blaževo
368.73 kB
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online