Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Svjetski dan zdravlja

Sedmog travnja 2011. obilježava se Svjetski dan zdravlja, ove godine posvećen antimkrobnoj rezistenciji, a pod motom:» Danas bez akcije, sutra bez budućnosti».
Antimikrobna rezistencija je globalni problem na koji upozoravaju mnogi stručnjaci već dulji niz godina diljem svijeta. Konačno je prepoznata kao globalni problem.
Uspješno smo prevladali mnoge izazove u liječenju raznih bolesti i postigli brojne napretke u svim granama medicine. Mnoga od njih temelje se na djelotvornosti antibiotika.

Nažalost, uslijed preširoke uporabe antibiotika bakterije su razvile mehanizme otpornosti. Stoga su ugrožena brojna postignuća suvremene medicine, kao što su transplantacija organa, liječenje malignih oboljenja, brojni kiruški zahvati , ali ugrožena je i budučnost liječenja bakterijskih infekcija.
Samoinicijativno liječenje antibioticima bez savjeta liječnika, kao i pritisci pacijenata na liječnike za propisivanjem antibiotika, značajni su čimbenici u poticanju prevelike potrošnje antibiotika.
U našoj sredini čak 96% antibiotika se troši u izvanbolničkoj sredini, odnosno ambulantno.

Prema rezultatima europske studije o samoliječenju antibioticima u Hrvatskoj je 2% građana dobilo antibiotik u ljekarni bez recepta, a čak više od od 40% ih je u prethodnoj godini konzumiralo antibiotik po preporuci liječnika. Dodatni problem čini stav većine građana koji bi, u slučaju određenih zdravstvenih tegoba (zubobolja, grlobolja, kašalj i sl.) samoinicijatvno uzeli antibiotik, najčešće onaj iz vlastite zalihe, koji im je ostao od prošlog liječenja.

Antibiotici su skupina lijekova jedinstvena po mnogočemu i sigurno su  jedno od najznačajnijih otkrića moderne medicine koji mogu spriječiti i liječiti infekcije. Radi se o lijekovima različite kemijske građe čija potrošnja je veća od bilo koje druge skupine lijekova, ali neopravdano. Propisuju ih gotovo svi profili liječnika, a neodgovarajuća primjena ne šteti samo bolesniku, već mnogima u okolini.
Edukacijom građana i zdravstvenih radnika jedino možemo sačuvati djelotvornost antibiotika. Samo osvješćivanjem i racionalnim pristupom u upotrebi antibiotika možemo već danas učiniti mnogo za očuvanje te iznimne i vrijedne skupine lijekova. Poruka je to svima nama.
Vratimo se na početak «Danas bez akcije, sutra bez budućnosti»!

Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online