„Vitamin D i magnezij – mikronutrijenti koji čuvaju naš imunitet“

Vitamin D i magnezij – mikronutrijenti koji čuvaju naš imunitet“ bila je tema mjesečnog susreta Grupe za podršku, koja je nakon pauze od tri mjeseca ponovno održana 17. lipnja 2020. godine

Na susretu edukativno – suportivne grupe održanom 17.06.2020., Marijana Krajačić, mag. nutricionizma održala je predavanje o vitaminu D i magneziju kao mikronutrijentima koji čuvaju naš imunitet. Na predavanju je istaknuto da  se nedostatak ovog vitamina manifestira u svim dobnim skupinama, a deficitu su posebice skloniji dojenčad, starije i pretile osobe. Spomenuto je i da na razinu vitamina D u serumu utječu brojni faktori kao što su dob, spol, indeks tjelesne mase (važno je održavati poželjnu tjelesnu težinu), boja kože, zagađenost zraka, odjeća, izlaganje suncu i prehrambene navike (nezdrava prehrana). Korisnicima je istaknuta važnost unosa ovih nutrijenata putem pravilne prehrane te su upućeni u to koje namirnice treba konzumirati. Što se tiče starijih osoba, kod njih često dolazi do deficita upravo iz razloga jer hranom ne unose dovoljne količine vitamina D,  a s druge strane manje su izložene suncu te je deficit ovog vitamina češći. Kod mlađih osoba, osim nezdrave prehrane, ključnu ulogu igra i činjenica da se prilikom izlaganja suncu sve više koriste zaštitne kreme koje sprječavaju da sunčeve zrake dođu do kože te je tako onemogućena sinteza ovog važnog vitamina. Također, istaknuto je da smo zimi općenito manje izloženi sunčevim zrakama jer više boravimo u zatvorenim prostorima, manje je sunčanih dana, a dodatni problem predstavljaju i slojevi odjeće koju nosimo na sebi. Bitno je napomenuti da se ljeti preporuča nošenje odjeće od pamuka ili lana, a poželjno je izbjegavati odjeću napravljenu od sintetskih materijala s obzirom da takva odjeća može imati učinak barijere. Namirnice poput ribe i to posebice one masne – lososa, sardine, tune, skuše, mlijeka i mliječnih proizvoda te jaja izvrsni su izvori vitamina D te ih je važno uvrstiti u svakodnevne obroke, a od biljnih izvora gljive su svakako namirnica koju se preporuča uvrstiti u jelovnik  i to u obliku variva, priloga s kašom ili rižom, omleta s jajima. Što se tiče magnezija, dnevne potrebe za magnezijem iznose 300 do 400 mg ( 375 mg)  – preporučenu količinu je najbolje unijeti iz prirodnih izvora raznovrsnom prehranom, a ukoliko je potrebno može i putem dodataka prehrani. Bez obzira na mogućnost suplementacije, ne zaboravite da pridržavajući se principa pravilne prehrane, potrebe za ovim važnim mineralom se lako mogu zadovoljiti i to unosom raznovrsnog svježeg povrća, orašastih plodova poput lješnjaka, oraha, badema, sjemenki, mahunarki kao što su grah, leća, slanutak, soja, grašak i bob te integralnih žitarica poput heljde, prosa, ječma i zobi. Neka Vaš tanjur bude ispunjen namirnicama raznih boja, tijelo izloženo optimalnoj količini sunčevih zraka, a imunitet, osim uz pravilnu prehranu, ojačan i dovoljnom razinom tjelesne aktivnosti.

Fotografije uz članak: