UPUTE I MJERE ZA SPRJEČAVANJE ŠIRENJA COVID 19 U RADNOM OKRUŽENJU

Preporuke za poslodavce:

Kako bi se poboljšala razina zaštite a pogotovo u slučaju da dođe do širenja zaraze u Vašoj tvrtki,  šaljemo Vam preporuke za  postupanje (ukoliko već iste nemate implementirane) :

  1. Preporuča se da obavijestite radnike da bolesni ne smiju dolaziti na posao, da svaki dan ujutro izmjere temperaturu kod kuće prije dolaska na posao( ili možete organizirati da im Vi mjerite i bilježite), te ako su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, da se moraju javiti  svom liječniku ili na pripravnost epidemiologa ( 098 55 88 11)
  2.  Radna mjesta  trebaju biti razmaknuta  na propisani razmak, tamo gdje je to moguće odraditi, tj. tamo gdje Vam proizvodni proces to omogućava.
  3. Otvorili  dodatne ulaze u zgradu, kako biste smanjili broj ljudi na jednome mjestu za vrijeme smjene.
  4. Djelatnici su obvezni nositi masku prilikom dolaska na posao, prilikom prijave i odjave kod dolaska i odlaska, pa sve do svog radnog mjesta.
  5. Ako imate dizala, staviti ih van upotrebe, ili da ih koristi samo ograničen broj osoba sukladno kvadraturi dizala( 3m2 po osobi).
  6. Ako imate kantinu ,stolove razmaknuti na preporučenu udaljenost, te ograničiti broj ljudi koji mogu boraviti u kantini za vrijeme pauze. ( ili omogućiti da radnici koji sami donesu hranu od kuće jedu zasebno, svaki kod svog radnog mjesta )
  7. Propisati  obaveznu dezinfekciju svih radnih mjesta po završetku smjene.
  8. Propisati i obaveznu dezinfekciju svih kontaktnih površina u skladištima (uređaji, strojevi.), na kraju smjene ili češće, ako iste površine koristi više radnika.
  9. Kod onih odjela prilikom primopredaje smjene , organizirati na način da dvije smjene ne dolaze u direktni kontakt.
  10.  Ukoliko Vaši djelatnici  putuju više njih u jednome automobilu, dati  im preporuku da za vrijeme vožnje nose masku.
  11. Ukoliko  imate organizirani prijevoz Vaših djelatnika autobusom a koji je organiziran od strane firme,  potrebno je uvesti  obavezu nošenja zaštitnih maski za vrijeme putovanja, pa sve do dolaska do radnog mjesta.
  12. Preporuka je više puta tijekom rada dezinficirati zajedničke kontaktne površine u cijeloj firmi (kvake, frižideri, automati za kavu, uređaji za prijavu i odjavu itd.)
  13. Preporuča se da se svi sastanci koji se mogu, održavaju on line. Na sobama za sastanke navesti upute da je potrebno ograničiti broj sudionika, vrijeme trajanja skratiti što je više moguće ( do 15 minuta), da sudionici moraju sjediti na udaljenosti od 2 m u svim smjerovima, da se nakon svakog sastanka prostorija mora provjetravati, te da se površine moraju dezinficirati. Sredstva za dezinfekciju površina i ruku postaviti u sve urede i u sve sale za sastanke.
  14. Preporuka je da se u uredima ograniči broj osoba sukladno kvadraturi prostorije ( 3m2 po osobi ili 1,5-2 m razmaka između radnika), te da su svi djelatnici dužni  tijekom cijelog boravka  nositi zaštitnu masku., ili ukoliko je moguće tim radnicima osigurati posao od kuće.
  15. Preporuča se da se djelatnike  redovito obavještava o svim uvedenim mjerama, putem oglasne ploče i putem maila, te ih se konstantno upozorava na važnost držanja razmaka, nošenje zaštitnih maski( gdje to proizvodni proces dozvoljava) i pojačane higijene  i dezinfekcije ruku i površina.
  16. Preporuča se da se radnici distanciraju (idealno bi bilo 2m) koliko je god moguće vezano uz tehnološke procese, te da se ne grupiraju, odnosno da u bliskim interakcijama koje su neophodne nose maske.
  17. Preporuča se da se djelatnicima dozvoli ostavljanje osobnih stvari na radnome mjestu( ukoliko Vam to tehnološki proces rada dozvoljava i imate prostora uz svako radno mjesto), tako da se izbjegne korištenje garderobe i grupiranje u njoj, jer su to mjesta visokog rizika.
  18. Preporuča se da radnici na pauzu odlaze van, uz pridržavanje propisanog razmaka.
  19. Preporuča se da se smanje posjete vanjskih firmi na ono najnužnije. Svi posjetitelji koji ipak dođu, trebaju ostaviti svoje kontakt podatke, dobiti upute kako se ponašati  u prostorima Vaše tvrtke, dužni su dezinficirati ruke i dužni su tijekom cijelog boravka  nositi zaštitnu masku.
  20. Također, svi vozači dostavnih vozila i sve špedicije trebaju najaviti dolazak svojih transporta, te se trebaju bilježiti svi kontaktni podaci vozača, a istima nije dozvoljen ulazak u firmu, već se primopredaja dokumenata odvija preko prozora, a za vrijeme istovara, vozač je ili u svojoj kabini ili vani na parkiralištu, te ne smije biti u direktnome kontaktu sa Vašim djelatnicima.
  21. Dezinfekcijska sredstva trebaju biti stavljena na raspolaganje na svim strateškim mjestima u firmi.
  22. Ukoliko imate oboljelu osobu preporuča se provesti generalno čišćenje i dezinfekciju cijelog pogona i prostorija u kojima se oboljela osoba kretala.

Sve potrebne informacije o načinu provedbe samoizolacije, čišćenju, dezinfekciji prostora, odnosno kriterijima za izlazak iz samoizolacije možete naći na:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Dodatne_upute_za_pojedince_kolektive_i_poslodavce__.pdf

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ciscenje-i-dezinfekcija-prostorije-bez-oboljelih-od-COVID-19-2.4.2020..pdf

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ciscenje-i-dezinfekcija-prostora-u-kojima-je-boravila-osoba-pod-sumnjom-COVID-19-2.4.2020..pdf