Dan ružičaste vrpce 2020. godine – odazovite se na besplatan mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke! Informirajte se na besplatnom telefonu 0800 200 080!

Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke. Sve je počelo prije gotovo tridesetak godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje brojne zemlje svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja. Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena Nova nada, u suradnji s brojnim zdravstvenim ustanovama i djelatnicima (uključujući i naš Zavod) te uz podršku medija, Srednje škole Čakovec i drugih odgojno – obrazovnih ustanova kao i podršku regionalne i lokalne samouprave već dugi niz godina obilježava Dan ružičaste vrpce i cijeli listopad, sa željom pružanja podrške oboljelim ženama te pozivom za sudjelovanje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke.

 

Rak dojke je prvo sijelo raka među ženama u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji pa je važno poticati žene da vode brigu o svom zdravlju te da se odazivaju preventivnim pregledima i programima kroz koje se nastoji rak dojke otkriti u ranoj fazi jer su stope preživljenja tada bolje, bolje su mogućnosti liječenja i bolja je kvaliteta života oboljelih žena.

U Hrvatskoj je 2017. godine rak dojke bio otkriven kod 2.767 žena, a u Međimurskoj županiji kod 67 žena, a 2019. godine su u Hrvatskoj 752 žene umrle od raka dojke, među kojima je 15 žena bilo iz Međimurske županije.

 

Mamografski pregled dojke ja za žene u dobi iznad 40 godina najznačajnija i nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija jer otkriva rak dojke u razdoblju od jedne do tri godine prije no što ga žena može sama napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

Stoga je Ministarstvo zdravstva RH još 2006. godine pokrenulo provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji je namijenjen ženama u dobi od 50-69 godina, a uključuje mamografski pregled dojki svake dvije godine. Ciljevi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 – 30 %, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Svake dvije godine u okviru programa probira na mamografski se pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina.

 

Do sada je završeno pet ciklusa pozivanja žena na mamografski pregled, a šesti je u tijeku. Odaziv programu je u Međimurskoj županiji u svih pet ciklusa bio među najvišima u Hrvatskoj. Peti ciklus je započeo u svibnju 2016. godine, a završio sredinom veljače 2019. godine, a uključio je žene rođene od 1947. do 1966. godine. Odaziv u petom krugu je iznosio 79%, a mamografski pregled je obavilo 11.187 žena. Šesti ciklus provedbe programa je započeo sredinom veljače prošle godine, a uključuje žene rođene od 1950. – 1969. godine. Odaziv u šestom krugu također je najviši u Hrvatskoj i trenutno iznosi 72%, a mamografski pregled su do sada obavile 6.793žene. Iako je u Međimurskoj županiji odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke među najvišima u Hrvatskoj, čemu su zasigurno pridonijele i akcije obilježavanja Dana ružičaste vrpce, koristimo prigodu da Vas i tijekom ovogodišnjeg Dana ružičaste vrpce pozovemo da vodite računa o svome zdravlju i zdravlju svojih dojki te da i nadalje redovito odlazite na mamografske i druge preglede jer se više od 90 % bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ako se bolest uspješno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom slučaju iznosi 96 %.

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Letak
2.46 MB