Svjetski dan srca 2020. godine „POBIJEDI SRCEM BOLESTI SRCA”

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrtnosti kako u svijetu tako i u našoj zemlji. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije od kardiovaskularnih bolesti godišnje umire u svijetu više od 17,9 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će 2030. godine kardiovaskularne bolesti biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Republici Hrvatskoj 2019. godine od srčano-žilnih bolesti umrlo je više od 22 tisuća osoba (22.020), odnosno 42,5%ukupno umrlih, a u Međimurskoj županiji umrlo je 511 osoba, što čini 41,5% od svih umrlih u Međimurju. Zato se s pravom govori da su ove bolesti «glavne ubojice suvremenog pučanstva».

U posljednjih 15-tak godina je došlo do značajnog smanjenja broja umrlih od tih bolesti, kako u Hrvatskoj tako i u Međimurskoj županiji. Naime, 2002. godine je u Međimurju od bolesti srca i krvnih žila umrlo 727 osoba, a njihov udio u ukupnom broju umrlih je iznosio 55,4%. No, iako pada broj umrlih od srčano-žilnih bolesti, sve je veći broj ljudi koji žive s tim bolestima, što je posljedica duljeg životnog vijeka ali i boljeg preživljenja oboljelih od bolesti srca i krvnih žila. Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da se strategijom uravnotežene kombinacije populacijskog pristupa i pristupa rizičnim skupinama, može postići učinkovit nadzor nad epidemijom kardiovaskularnih bolesti. Stoga je i u narednom razdoblju potrebno intenzivirati napore u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju kardiovaskularnih bolesti te što uspješnijem liječenju, kako bi se broj oboljelih i umrlih osoba što više smanjio te kako bi se povećala kvaliteta života oboljelih osoba.

Upravo s tim ciljem, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s brojnim partnerima već dugi niz godina poduzima brojne aktivnosti kako bi različite skupine stanovništva i opću populaciju upoznao s činjenicom da se suzbijanjem najbitnijih čimbenika rizika kao što su tjelesna neaktivnost, nezdrava prehrana i pušenje, te ranim otkrivanjem povišenog krvnog tlaka i adekvatnim liječenjem, može spriječiti 80% srčanih i moždanih udara.

Svjetski dan srca, koji se obilježava 29. rujna, ove godine uz slogan „Koristi srce“, prava je prigoda kojom se svakog pojedinca poziva da obeća sebi i svima oko sebe da će živjeti zdravijim načinom životom, jer male promjene u životnim navikama mogu dovesti do značajnog poboljšanja zdravlja srca.

U vrijeme pandemije COVID-19, osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti izložene su dvostrukoj prijetnji jer imaju povećan rizik od razvoja teže kliničke slike uzrokovane COVID-19 bolesti, ali su, osim toga u strahu tražiti pomoć vezano za svoje kardiovaskularne probleme.

Stoga vas ovom prigodom želimo podsjetiti da ne izbjegavate posjet hitnoj službi ili svom izabranom liječniku zbog straha od zaraze jer je puno opasnije dobiti srčani ili moždani udar nego zaraziti se COVID-om.

Pogledajte letak i plakate koji su u prilogu te naučite kako možete smanjiti svoj rizik za kardiovaskularne bolesti, kao i rizik za dobivanje COVID-19 bolesti. U ovo vrijeme COVID-19 pandemije, svi smo pozvani (zdravstveni djelatnici, ali i djelatnici iz drugih sektora društva te svaki pojedinac i šira društvena zajednica) da vodimo brigu o svom zdravlju, kao i zdravlju svakog pojedinca, a posebno zdravlju ranjivih skupina stanovništva.

Stoga koristite srce za bolje odabire, spasite živote, inspirirajte druge!

Fotografije uz članak:

 

Datoteke uz članak:
Svjetski dan srca-plakat 1
684.68 kB
Svjetski dan srca-plakat 2
542.54 kB
Svjetski dan srca-plakat 3
561.79 kB
Svjetski dan srca-plakat 4
203.71 kB
Svjetski dan srca-plakat gripa
826.33 kB
Infografika- Svjetski dan srca-zatajenje srca
1.37 MB
Svjetski dan srca-letak
779.78 kB
Infografika-Svjetski dan srca-pušenje
685.00 kB
infografika-Svjetski dan srca-tjelesna aktivnost
1.42 MB