Svjetski dan srca 2014.godine, skup “Manje soli-više zdravlja”

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana srca, 25.09.2014. godine, u Zgradi Scheier u Čakovcu, u organizaciji  Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije održan je promotivni događaj pod nazivom ” MANJE SOLI-VIŠE ZDRAVLJA”.

Marina Payerl-Pal, dr.med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, istaknula je u uvodu kako je povišen krvni tlak glavni čimbenik rizika za bolesti srca i krvnih žila koje se nalaze na vrhu ljestvice  uzroka smrtnosti u većini razvijenih zemalja svijeta pa tako i u Međimurskoj županiji.  Stoga Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije organizira brojne aktivnosti u cilju  promicanja zdravlja, te prevencije i kontrole hipertenzije kao i drugih srčanožilnih bolesti.

U nastavku skupa  je predstavljena publikacija „Što jesti kod visokog krvnog tlaka, prim.mag. Branislave Belović  iz  područne jedinice Murska Sobota Nacionalnog Instituta za javno zdravlje, Republika Slovenija,  s kojom naša ustanova već dugi niz godina vrlo uspješno surađuje na različitim programima i projektima.

Dr. Payerl-Pal joj je najljepše zahvalila što nam je omogućila ponovni tisak hrvatskoga izdanja ovog vrlo vrijednog i zanimljivog priručnika, koji će, sasvim sigurno, obradovati i zainteresirati čitatelje naše županije te doprinijeti usvajanju principa pravilne prehrane, pa tako i boljem zdravlju naše populacije.

Na skupu je prof.dr.sc. Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju, govorio o Nacionalnom programu borbe protiv prekomjernog unosa soli te je istaknuo kako su brojne studije potvrdile da je prekomjeran unos kuhinjske soli povezan s hipertenzijom, ali i povećanim kardiovaskularnim rizikom, moždanim udarom, osteoporozom, bubrežnim bolestima i nekim sijelima raka. Stoga se danas smatra kako je kampanja za smanjenje unosa soli jedna od najučinkovitijih i najjeftinijih mjera primarne prevencije kroničnih bolesti.

Zato je posebno pohvalio rad naše ustanove na brojnim programima i projektima koji imaju za cilj osvještavanje stanovništva o štetnoj uporabi soli, a istaknuo je vrijednost suradnje koju je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije ostvario s Čakovečkim mlinovima u cilju smanjivanja soli u pekarskim proizvodima.

U nastavku skupa, Renata Kutnjak Kiš, dr.med. predstavila je najznačajnije programe i projekte koje   Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županijeveć dugi niz godina vrlo uspješno provodi u cilju provedbe Nacionalnog programa protiv prekomjernog unosa kuhinjske soli.

Potom je mr. Zvijezdana Horvat-Štefulj, dipl.ing., voditeljica laboratorija Čakovečkih mlinova, predstavila aktivnosti koje su prethodile uspješnom stavljanju u prodaju tri vrste kruha u kojima je količina soli smanjena s 2% na 1,8%.

Na kraju skupa, sudionici su imali priliku degustrirati pekarske proizvode s većim i manjim udjelom soli Čakovečkih mlinova kao i brojne druge ukusne delicije pripremljene prema receptima iz publikacije „Što jesti kod visokog krvnog tlaka“.

Ovom aktivnošću Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije se pridružio obilježavanju Svjetskog dana srca koji je ove godine bio usmjeren na stvaranje okruženja koja će poticati svijest o važnosti zdravlja srca te koja će omogućiti ljudima da učine najbolje izbore u cilju očuvanja zdravlja srca, neovisno o tome gdje žive, rade ili se igraju.

 

Marina Payerl-Pal, dr.med., ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš, dr.med., voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo

Fotografije uz članak: