„Pokreni se“- sportsko rekreativni susreti klubova oboljelih Županijske lige protiv raka Čakovec, Move Week 2014.

U Maloj Subotici održani su 1.10.2014. godine  povodom Europske kampanje promocije tjelesne aktivnosti i zdravlja ( Move Week, NomWeMove) sportsko-rekreativni susreti članova klubova oboljelih od raka Županijske lige protiv raka Čakovec u organizaciji Udruge „Sport za sve“ Mala Subotica i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Sve više studija potvrđuje zaštitnu ulogu tjelesne aktivnosti u nastanku različitih sijela raka –raka dojke, tijela maternice, debelog crijeva i raka prostate. S druge pak strane, kod osoba oboljelih od različitih sijela raka, redovita tjelesna aktivnost pomaže u resocijalizaciji i rehabilitaciji te uspješnom povratku u normalan život. Ako tome pridodamo činjenicu da se redovitom tjelesnom aktivnošću može smanjiti rizik ponovnog javljanja raka dojke i raka debelog crijeva, važno je informirati javnost i pojedince o ulozi tjelesne aktivnost u promicanju zdravlja, prevenciji, liječenju i rehabilitaciji od raka.

U sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec djeluju: Klub žena oboljelih od raka dojke „NOVA NADA“, Kluba laringektomiranih (osobe oboljele od raka grkljana, ILCO društva Čakovec (oboljeli od raka debelog crijeva), Klub oboljelih od raka prostate te Klub žena oboljelih od ginekoloških karcinoma. Njih tridesetak natjecalo se u raznim sportskim disciplinama s puno optimizma i vedrog raspoloženja bez obzira na pomalo tmurno vrijeme.

U 4 rekreativne discipline sudjelovalo je tridesetak natjecatelja, a postignuti su slijedeći rezultati:

– VISEĆA KUGLANA –

  1. Jasna Štefić, 2. Vesna Kos, 3. Martin Tot;

 

– PIKADO –

  1. Ljubica Golubić, 2. Marija Prekupec, 3. Ana Župan;

 

– BACANJE POTKOVE –

  1. Ana Župan, 2. Draga Leček, 3. Mirjana Lesjak;

 

– NABACIVANJE KOLUTA –

  1. Ljubica Golubić, 2. Ivanka Novak, 3. Andrija Vargek.

 

Svi oni nagrađeni su diplomama organizatora, dok je USR Sport za sve medaljama nagradila tri prvoplasirana natjecatelja u ukupnom poretku i to 1. Ljubica Golubić, 2. Draga Leček, 3. Ana Župan.

Nakon natjecanja svi sudionici uživali su u vrućim kestenima.

Zahvaljujemo  Udruzi „Sport za sve“ Mala Subotica na dobroj organizaciji cijele akcije!

 

Djelatnost za javno zdravstvo

Marija Prekupec, dipl.med.techn.

Fotografije uz članak: