Radionica „Kuhajmo zdravo sa ZZJZ Međimurske županije“ u „Programu zdravog života“ u Donjoj Dubravi

Šesta radionica „Programa zdravog života“ na temu „Praktični savjeti o kuhanju, priprema zdravih i uravnoteženih obroka“ održana je 18.02.2014. i izazvala je poseban interes mještana te okupila do sada najveći broj sudionika, njih 88.

Prema receptu iz knjige „Moje zelenjavne jedi“ dr.med. Branke Belović, naše cijenjene kolegice iz Zavoda za javno zdravstvo Murska Sobota, pripremljena je integralna tjestenina s brokulom i slanutkom. U samom uvodu radionice prikaz hranjivih vrijednosti brokule, slanutka i integralne tjestenine (odnosno integralnih žitarica općenito) održala je Marijana Krajačić, mag. nutricionizma, a nakon toga je uslijedio praktični prikaz pripreme i kuhanja hrane kojeg je vodio Vlado Turek, stručni učitelj kuharstva iz Srednje škole Prelog, a pomagale su mu voditeljice programa Renata Kutnjak Kiš, dr.med. i Diana Uvodić-Đurić, dr.med.

Simpatični kuhar, pristupačan za sva pitanja i dileme sudionika radionice stvorio je opuštenu i vedru atmosferu na radionici pa su sudionici uz privlačne mirise, koji su se širili u holu škole, čekajući da se jelo zgotovi, spontano i zapjevali. Svi sudionici dobili su i pismene podsjetnike o važnosti pravilnog pripremanja hrane i vrijednosti redovitih, uravnoteženih obroka za zdravlje pojedinca.

Nakon degustacije pripremljenog jela, sudionici su izrazili svoje zadovoljstvo ovakvom praktičnom pristupu promicanja pravilne prehrane te su se pridružili vježbanju koje je i ovaj put vodio Darko Varga, prof. kineziologije. Vježbanje kojim svaka radionica završava, na poseban način doprinosi dobrom raspoloženju sudionika i pojačava motivaciju za dolazak na sljedeću radionicu, ali i za rekreativne aktivnosti u periodu od jedne do druge radionice.

Tekst pripremile: Diana Uvodić-Đurić, dr.med. i Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

Fotografije uz članak: