„Program zdravog života“ izazvao izniman interes mještana Donje Dubrave

Nakon početnog predstavljanja i radionica na kojima su izmjereni zdravstveni pokazatelji i pokazatelji rizika za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, „Program zdravog života“ u Donjoj Dubravi nastavljen je predavanjima i radionicama za mještane koje su održali stručnjaci iz našeg Zavoda za javno zdravstvo, Županijske bolnice Čakovec i lokalni liječnik obiteljske medicine.

Prvo predavanje kojim je naglašena važnost pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti kako za unapređenje zdravlja tako i za prevenciju te liječenje brojnih kroničnih nezaraznih bolesti, održano je 28.01.2014. Predavačice su bile Renata Kutnjak Kiš, dr.med., specijalist epidemiologije i Marijana Krajačić, mag. nutricionizma i znanosti o hrani. Na predavanju se okupilo preko 70 zainteresiranih stanovnika Donje Dubrave. Mnogi su se aktivno uključili u raspravu. Po završetku predavanja uslijedilo je zajedničko vježbanje koje je osmislio i predvodio Darko Varga, prof. kineziologije. Gotovo svi sudionici su se s velikim veseljem uključili u vježbanje koje su u evaluaciji ocijenili kao vrlo korisno i vrijedno. Svim sudionicima su podijeljeni letci – odnosno Dnevnici tjelesne aktivnosti te su zamoljeni da između dva susreta nastoje svaki dan još dodatno hodati ili odabrati drugi vid aerobne tjelesne aktivnosti te isto upisati u dnevnik uz svoja zapažanja o tome kako su se osjećali. Podijeljeni su im i brošure „Živimo aktivno i zdravo“, kako bi se detaljnije upoznali s dobrobitima tjelesne aktivnosti te kako bi ona za njih bila sigurna i motivirajuća.

O šećernoj bolesti, uzrocima nastanka, prevenciji i liječenju te o povezanosti debljine sa šećernom bolesti, govorila je 04.02.2014. Andrea Marić, dr.med., spec. interne medicine, voditeljica Odsjeka za endokrinologiju i dijabetes Županijske bolnice Čakovec. I ovo je predavanje okupilo sedamdesetak mještana različite dobi i spola koji su s velikim interesom pratili vrlo interesantno izlaganje a bilo je i puno konkretnih pitanja. Budući je tjelesna aktivnost izuzetno važna, kako u prevenciji tako i u liječenju šećerne bolesti, sudionici su se vrlo motivirano uključili u zajedničko vježbanje. Ponovili su vježbe koje su naučili na prethodnoj radionici, a potom su se upoznali s vježbama na stolici koje je i tada vodio Darko Varga, prof. kineziologije.

U utorak 11.02.2014. unatoč lošem vremenu, ponovo se odazvao veliki broj mještana koji su zainteresirano odslušali predavanje kardiologinje Jasne Cmrečnjak, dr.med., koja je govorila o načinima prevencije i liječenju visokog krvnog tlaka koji je bolest sama po sebi, a uz to se smatra i jednim od najznačajnijih čimbenika rizika za druge kardiovaskularne bolesti. Specijalist obiteljske medicine Ivan Dolenec, dr.med. izlagao je na temu važnosti uzajamne podrške u grupi oboljelih od kronične bolesti. U okviru njegovog predavanja predstavljen je Klub hipertoničara koji već dugi niz godina djeluje u Donjoj Dubravi, a vodi ga vrlo uspješno doktor Ivan Dolenec. Predavanje je ponovo završilo vježbanjem kojeg je predvodio Darko Varga, prof. kineziologije. Ovaj put je bilo posebno interesantno, jer su se provodile lagane vježbe aerobika uz ugodnu muziku. Vježbanje obično traje 20-tak minuta, a nakon toga se željno iščekuje novi susret.

Sljedeća radionica s predavanjem 25.02.2014. bavila se prevencijom i ranim prepoznavanjem te liječenjem moždanog udara, a predavač je bio Robert Marčec, dr.med., specijalist neurolog, rukovoditelj odjela za neurologiju ŽB Čakovec. Dr. Marčec je posebno istaknuo kako je vrlo važna prevencija moždanog udara, jer je bolest jako učestala, a osim visoke smrtnosti, često zaostaje i trajni invaliditet. Osim prevencije, vrlo je važno i brzo prepoznavanje bolesti jer je moždani udar hitno stanje – što se prije reagira, veći su izgledi za preživljenje i sačuva se bolja kvaliteta života. Kao i na prethodnim radionicama i predavanjima, okupljeni mještani pokazali su veliku zainteresiranost i sklonost aktivnom sudjelovanju kako na predavanju, tako i na rekreativnom dijelu koji uključuje vježbanje, a s kojim svaki susret završava. Ovaj put se ponovno vježbalo uz muziku, a naglasak je bio na vježbama ravnoteže.

Nakon svakog predavanja sudionicima su podijeljeni i pisani materijali koje svaki predavač za njih priprema, kako bi ostao pisani podsjetnik o važnosti brige za svoje zdravlje.

Tekst priredile Renata Kutnjak Kiš, dr.med. i Diana Uvodić-Đurić, dr.med.

Fotografije uz članak: