Obilježavanje Svjetskog dana srca, Dan otvorenih vrata Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine – Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, 24.09.2015. godine

U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca (29.09.2015. godine)  te u sklopu Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti (od 21.-27.09.2015. godine), u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije 24.09.2015. godine od 8-12,30 h održan je Dan otvorenih vrata  Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i  debljine.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije od 2005. godine obilježava Svjetski dan srca različitim promotivnim akcijama.  Upravo u povodu Svjetskog dana srca 2007. godine, u suradnji s kardiolozima Županijske bolnice Čakovec te uz pokroviteljstvo Međimurske županije (u sklopu programa “Zdrava županija”), organizirali smo tijekom mjeseca rujna veliku medijsku kampanju “Srce za život”. Tom smo prigodom u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije otvorili Savjetovalište za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine, koje od tada neprekidno djeluje već osam godina.

S ciljem informiranja šire javnosti o sadržaju, rezultatima i iskustvima u radu spomnutog savjetovališta, upriličili smo Dan otvorenih vrata.

 

Program Dana otvorenih vrata:

Od 8-9h, održana je Grupa za nordijsko hodanje koja jednom tjedno u trajanju od sat vremena djeluje u sklopu savjetovališta od 11. mjeseca 2014. godine. Grupu pohađaju umirovljenici čakovečke podružnice  Udruge umirovljenika Međimurske županije te korisnici Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine. Grupa je otvorenog karaktera te se grupi pridružuju i druge zainteresirane osobe koje žele naučiti vještinu nordijskog hodanja budući grupu vodi licencirana voditeljica nordijskog hodanja, dipl. med. sestra Marija Prekupec. Članovi grupe hodaju jednom tjedno prekrasnim Perivojem Zrinskih u Čakovcu, a na grupi obično sudjeluje od 10-20 osoba.

Od 9-10h u sklopu grupe podrške osobama u tretmanu savjetovališta održana je plesna radionica na kojoj je sudjelovalo 18 korisnika. Na radionici su polaznici savladali FlashMOVE plesnu koreografiju na prerađenu skladbu Beethovenove Ode radosti. Tom je plesnom koreografijom kako u Hrvatskoj, odnosno našem Međimurju, tako i u cijeloj Europi najvljen Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti. Bilo je jako zanimljivo, polaznicima se koreografija jako svidjela, a savladali su je gotovo u cijelosti tijekom spomenute radionice.

Grupa podrške u Savjetovalištu za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine našeg Zavoda oformljena je u 5. mjesecu 2013. godine kao nadopuna individualnom savjetovanju. Riječ je o osobama sa specifičnim potrebama, što definira specifičan način rada grupe i sadržaje koji se prorađuju. Dominantno se postupci odnose na razmjenu informacija i savjete s ciljem poticanja zdravog stila života usmjerenog prvenstveno prema kontroli tjelesne težine, ali i zdravlja općenito. Budući smo od 21.-27.09. u našem zavodu i cijelom Međimurju obilježavali Tjedan promicanja tjelesne aktvinosti, odabrali smo za temu grupe za podršku plesnu radionicu te smo bili jako ugodno iznenađeni pozitivnim reakcija svih sudionika. Zaključili smo da bi trebali češće organizarati takve radionice.

Od 10-11.15h održana je prezentacija rada Savjetovališta zainteresiranim korisnicima, a potom u 11.30h promocija publikacije „Uspješne priče – Savjetovalište za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine“ i predstavljanje letka „Savjetovalište za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine u školske djece i mladih“. Odaziv korisnika savjetovališta, medija te  autora publikacije i letka je bio izuzetno dobar.

U prvom dijelu publikacije Uspješne priče nalaze se stručni tekstovi koje su napisali djelatnici naše ustanove te naši cijenjeni vanjski suradnici – prim. mag. Branislava Belović, dr.med. iz Nacionalnog Inštituta za javno zdravje- OE Murska Sobota te dr.sc. Danijel Jurakić, prof. kineziologije iz Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U drugom dijelu publikacije Uspješne priče nalazi se 18 uspješnih priča korisnika Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine (13 priča odraslih osoba i 5 priča djece i mladih). Publikacija je u pdf formatu dostupna na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije jednako kao i letak o Savjetovalištu za prevenciju i tretman promjerne tjelesne težine i debljine u školske djece i mladih, koji je ovom prilikom također bio prezentiran.

Zaključak:
Suočavajući se s rastućim problemom debljine u dječjoj i odrasloj dobi i sve češćim razvojem kroničnih bolesti povezanih s debljinom, a koje značajno narušavaju kvalitetu života, obilježavanjem Svjetskog dana srca i pisanim materijalima koje smo tom prigodom predstavili,  željeli smo podsjetiti da je uz tretman debljine nužno provoditi i programe primarne prevencije, odnosno, još intenzivnije promicati zdrave stilove života od najranije životne dobi, u čemu je neizostavna uloga zdravstvenog sektora, ali i obitelji i cijeloga društva.

S poštovanjem,

Rukovoditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo                            Ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš,dr.med.                                      prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.

 

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
dan otvorenih vrata savjetovališta
1.19 MB