Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja

Obzirom da je pušenje glavni izbježivi čimbenik rizika za brojne bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 31. svibnja svake godine obilježava kao Svjetski dan nepušenja.

Toga se dana u mnogim zemljama provode brojne preventivne aktivnosti posvećene suzbijanju epidemije pušenja, a ovogodišnja kampanja poseban naglasak stavlja na pojašnjavanje štetnog uplitanja duhanske industrije i njenog potkopavanja provedbe Okvirne konvencije o nadzoru nad duhanom kojom se zabranjuje svako reklamiranje duhana, promocija i sponzoriranje od strane duhanske industrije.

I ove je godine Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije tradicionalno organizirao obilježavanje Svjetskog dana nepušenja u suradnji sa školskim preventivnim programima, Županijskom ligom protiv raka Čakovec, Knjižnicom „Nikola Zrinski“ Čakovec, uz potporu Međimurske županije.

U osnovnim školama učenici šestih razreda potaknuti svojim voditeljima ŠPP tijekom mjeseca svibnja izrađivali su bookmarkere (straničnike) na kojima su prikazivali poruke usmjerene svojim vršnjacima o važnosti zdravog života i pravu na zaštitu od štetnog utjecaja duhanskog dima. Najljepši radovi odabrani u svakoj školi izloženi su u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec, a uz otvorenje izložbe, organiziran je i prigodni program.

U programu je sudjelovala Dramska skupina Osnovne škole Selnica koja je izvela za tu prigodu pripremljen igrokaz „Laboratorijski miš“. Dramsku skupinu je pripremila i uvježbala učiteljica Roberta Barat. Kako bi igrokaz koji je od više stručnjaka ocijenjen kao izuzetno zanimljiv, zabavan i edukativan, vidjelo što više djece, ZZJZ Međimurske županije uz pomoć županijske koordinatorice ŠPP-a Andreje Zadravec Baranašić, organizirao je snimanje igrokaza te su svim osnovnim školama u Međimurju podijeljeni dvd-i na kojima je uz snimljeni igrokaz i poruka o važnosti zdravog stila života i izbjegavanju duhanskog dima.

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec na Trgu Republike u Čakovcu, djelatnici Odjela pulmologije ŽB Čakovec u suradnji s tvrtkom Boehringer Ingelheim Zagreb provodili su za zainteresirane prolaznike spirometriju – funkcionalnu pretragu pluća koja rano može upućivati na oštećenje pluća kao posljedicu pušenja.

Prema podacima WHO uporaba duhana mogla bi imati smrtni ishod za milijardu ljudi u ovom stoljeću, a spoznaja o značenju uporabe duhana i poduzimanje odgovarajućih mjera mogli bi spasiti mnogo života. Obzirom da se navika pušenja često započinje razvijati u adolescentnoj dobi, ovakve akcije usmjerene djeci osnovnoškolske dobi jedan su od važnih preventivnih koraka.