Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 31.05.2010.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 31.05.2010.

 

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i školskim preventivnim programima organizirao je Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja parlaonicu: «Pušenje ili zdravlje» koja se održala 31.05.2010.(ponedjeljak) u 12 sati u Scheierovoj dvorani u Čakovcu, Matice hrvatske 1.

Uz učenike Gimnazije Čakovec u parlaonici su sudjelovali stručnjaci raznih profila koji se bave suzbijanjem pušenja i liječenjem njegovih posljedica: Marijana Hunjadi, dipl.sanit. ing., sanitarna inspektorica, Hussein Saghir, dr.med., spec.radiolog, Štefanija Munivrana, dr.med., spec. pedijatar, mr.sc.Narcisa Slugan, dr.med., spec. školske medicine, Ana Grabant, prof. psiholog i Andreja Zadravec Baranašić, dipl. soc. pedagog, županijska koordinatorica školskih preventivnih programa.

U zanimljivoj debati učenici su predvođeni psihologinjom Anom. Grabant prokomentirali donošenje i provođenje zakona o zabrani pušenja u kafićima i drugim javnim prostorima i uz pomoć stručnjaka kojima su postavljali pitanja, uputili svojim vršnjacima jasnu poruku o štetnosti pušenja.

Isti dan u organizaciji Županijske lige protiv raka od 12-13,30 h djelatnici Odjela pulmologije ŽB Čakovec u suradnji s tvrtkom Boehringer Ingelheim Zagreb omogućili su zainteresiranim prolaznicima obavljanje spirometrije- funkcionalne pretrage pluća koja rano može upućivati na oštećenje pluća kao posljedicu pušenja.

 

Pripremila: Diana Uvodić-Đurić, dr.med.​

Fotografije uz članak: