Obilježavanje svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10.listopada

Obilježavanje svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10.listopada

Svake godine, od 1992. g, 10. listopada obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), čime se naglašava važnost promicanja mentalnog zdravlja i usmjerava se pozornost javnosti na probleme mentalnog zdravlja.

Ove godine Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je obilježavanje tog dana, značajnog za zajednicu, usmjerio na populaciju mladih, rukovodeći se činjenicom da je mentalno zdravlje djece i mladih ulog u mentalno zdravlje u odrasloj dobi. Radi se o dijelu populacije koji živi s pogledom na budućnost, a u društvu ima, iako posrednu, ulogu u kreiranju standarda životnih vrijednosti te mogućnosti aktivnog uključivanja u pitanja od značaja za zajednicu širenjem pozitivnih i konstruktivnih oblika razmišljanja.

Tim povodom, a u cilju senzibiliziranja stručne javnosti o značaju i mogućnostima korištenja ogromnog potencijala mladih, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je suradno s Organizacijom mladih Status M iz Zagreba organizirao seminar za stručne osobe involvirane u poslove i zadatke umjerene dobrobiti mladih. Seminar, pod nazivom „Inicijativa mladića za prevenciju nasilja“ se održao 10. i 11. listopada u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.