Članovi klubova oboljelih od raka Županijske lige protiv raka Čakovec su se pridružili obilježavanju Move Week-a 2013

Članovi klubova oboljelih od raka Županijske lige protiv raka Čakovec su se pridružili obilježavanju Move Week-a 2013 Pozivamo i Vas da pronađete svoj pokret i postanete aktivniji!

Dana 09.listopada 2013. godine u sklopu Move Week Croatia a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Županijske lige protiv raka Čakovec, održana je u 9,30h u Scheierovoj zgradi u Čakovcu tribina pod nazivom:„Redovita tjelesna aktivnost važna je u prevenciji malignih bolesti kao i u rehabilitaciji oboljelih“.

Izlaganje na temu „Tjelesna aktivnost kao važan saveznik u borbi protiv malignih bolesti“, koje je održala Renata Kutnjak Kiš, dr.med.spec.epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, pratilo četrdesetak članova klubova oboljelih od raka koji se okupljaju u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec.

Sve više studija potvrđuje zaštitnu ulogu tjelesne aktivnosti u nastanku različitih sijela raka –raka dojke, tijela maternice, debelog crijeva i raka prostate. S druge pak strane, kod osoba oboljelih od različitih sijela raka, redovita tjelesna aktivnost pomaže u resocijalizaciji i rehabilitaciji te uspješnom povratku u normalan život. Ako tome pridodamo činjenicu da se redovitom tjelesnom aktivnošću može smanjiti rizik ponovnog javljanja raka dojke i raka debelog crijeva, važno je informirati javnost i pojedince o ulozi tjelesne aktivnost u promicanju zdravlja, prevenciji, liječenju i rehabilitaciji od raka.

Nakon izlaganja, uslijedila je interesantna rasprava uz iznošenje pozitivnih primjera nekolicine oboljelih od raka koji redovito vježbaju i zamjećuju pozitivne učinke tjelesne aktivnosti na svoje zdravlje.

Predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec je u izlaganju podsjetio prisutne da se u sklopu Lige protiv raka i Kluba žena „NOVA NADA“ svaki utorak na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu u 17 sati održava tjelesno vježbanje pod stručnim vodstvom namijenjeno ženama oboljelim od raka dojke. Pozvane su sve žene iz Međimurja koje su bile liječene ili se liječe od raka dojke. Sudjelovanje je besplatno jer se ovaj projekt financira iz sredstava prikupljenih tijekom humanitarne akcije Dan narcisa 2013. godine.

Nakon tribine, u 10,30h u dvorištu Županijske bolnice Čakovec organizirali smo tjelesno vježbanje za sve sudionike koje je predvodila Marija Prekupec, dipl. med.sestra, te natjecateljske sportske igre u visećoj kuglani, bacanju potkove, pikadu, rušenju zadanih ciljeva i bacanju kolutova. U sportskim igrama je sudjelovalo više od 30 osoba. Najuspješnijima su na kraju susreta podijeljene diplome.

  • Bacanje kolutova: 1. mjesto Martin Tot, 2. mjesto Krnjak Marija, 3. mjesto Andrija Vargek
  • Rušenje lončića: 1. mjesto Viktor Pintarić, 2. mjesto Marija Šekrst, 3. mjesto Martin Tot
  • Bacanje loptice u koš: 1. mjesto Blažić Franjo, 2. mjesto Taradi Rudolf, 3. mjesto Šoštarić Josip
  • Bacanje potkove: 1. mjesto Pintarić Viktor, 2. mjesto Vargek Aandrija, 3. mjesto Šarić Slavica
  • Viseća kuglana: 1. mjesto Miljančić Ana, 2. mjesto Horvat Mijo, 3. mjesto Sklepić Milan
  • Pikado: 1. mjesto Taradi Rudolf, 2. mjesto Dubroja Božena, 3. mjesto Hižman Nada

Pripremila:
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

Fotografije uz članak: