Obilježavanje Europskog dana debljine 2011. u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije

Europski dan debljine se obilježava od prošle godine  zadnje subote u mjesecu svibnju sa željom  da se u Europi smanji broj  osoba koje će patiti od debljine te bolesti povezanih s debljinom kao i od prerane smrti.

Aktivnosti i kampanje koje se poduzimaju u sklopu obilježavanja Europskog dana debljine u mnogim zemljama Europe usmjerene su prema osobama s prekomjernom tjelesnom težinom i  debljinom  kako bi ih se motiviralo na promjenu životnog stila  koja će rezultirati  postizanjem primjerene tjelesne težine, a tako i unapređenjem zdravlja te kvalitete života.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije se i ove godine uključio u obilježavanje Europskog dana protiv debljine. Tim je povodom 17.05.2011. godine u 9,00 sati u našem Zavodu bila održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati i novosti u radu Savjetovališta za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i  debljine.

U nastavku je u zavodu održana javno-zdravstvena akcija namijenjene dosadašnjim korisnicima Savjetovališta koje pri Zavodu djeluje više od 3 godine, kao i svim drugim zainteresiranim osobama iz županije. Tijekom akcije koja se odvijala  od 9,00 – 13,00 sati, sudionicima je bio određen  kolesterol, trigliceridi i šećer u kapilarnoj krvi, krvni tlak te pokazatelji uhranjenosti.  Savjete o zdravom načinu života te mogućnostima zdravog mršavljenja sudionici akcije dobili su u razgovoru sa liječnicima, psihologinjom i  nutricionisticom.

Javnozdrasvtvenoj akciji se odazvalo više od 50 osoba čime smo izuzetno zadovoljni.

Kako je tema ovogodišnjeg Dana protiv debljine bila “Stop yo-yo”, da bi smo naše stanovništvo upoznali sa opasnostima koje u sebi kriju razne redukcijske dijete kojima se podvrgavaju prekomjerno teške osobe, koje zbog toga nerijetko ulaze u opasan yo-yo ciklus u kojem nakon naglog gubitka kilograma slijedi opetovano debljanje, isti dan u 18,00 sati u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su predavanja.  Magistra Nutricionizma Jasna Ćerić govorila je na temu na temu : “Pravilnom prehranom zaustavimo yo-yo efekt”, a dr.med., spec.interne medicine Andrea Marić iz Županijske bolnice Čakovec  na temu “Debljina i šećerna bolest”.

Fotografije uz članak: