Akcija „Ruka nade za plavu vrpcu“

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u subotu, 21.05.2011. godine na Trgu Republike u gradu Čakovcu, održana je edukativno-promotivna akcija pod nazivom „Ruka nade za plavu vrpcu“.

Cilj akcije bio je povećati svijest javnosti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva, promovirati Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kako bi povećali odaziv ciljane populacije, pozvati osobe kojima je namijenjen program (žene i muškarci rođeni od 1933.-1957. godine) da tijekom akcije podignu testove ako se do sada nisu uključili u program, te pružiti ruku nade osobama koje su oboljele od raka debelog crijeva iznošenjem vlastitih iskustava te motiviranjem oboljelih da se uključe u rad ILCO  društva (društvo koje okuplja osobe  operirane zbog raka debelog crijeva).

Tijekom akcije stanovništvu su  bile dostupne edukativne brošure o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva, te o programu ranog otkrivanja, letci s informacijama o djelovanju Županijske lige protiv raka Čakovec i ILCO društva Čakovec, te časopis Saveza invalidskih društava Hrvatske – “Ruka nade”.

Djelatnici ZZJZ Međimurske županije uz učenike Srednje škole Čakovec zainteresiranim su građanima pokazivali ispravan način testiranja stolice na skriveno krvarenje, a o kolonoskopiji i daljnjim dijagnostičkim procedurama konzultirali su se sa gastroeneterologinjom iz Županijske bolnice Čakovec.

O svojim iskustvima i uspješnom povratku u svakodnevni život tijekom akcije hrabro su svjedočile  osobe uključene u ILCO društvo Čakovec.

Odaziv građana bio je izuzetno dobar , tijekom akcije podijelili smo ukupno 35 kompleta testova za otkrivanje skrivenog krvarenja u stolici , a posebno nas veseli što je bio izuzetno dobar interes građana svih dobnih skupina.

I ovom prilikom pozivamo osobe koje su operirane zbog raka debelog crijeva da se uključe u rad ILCO društva Čakovec. Društvo  djeluje u prostorima Županijske lige protiv raka Čakovec u Schulteisovoj 19 u Čakovcu (barake bivšeg Građevinskog kombinata kod sajmišta), a mjesečni sastanci se održavaju  prvi petak u mjesecu u 17,00 sati.

Fotografije uz članak: