Obilježavanje Dana ružičaste vrpce

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije se i ove godine pridružio obilježavanju Dana ružičaste vrpce
Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke. Sve je počelo prije gotovo tridesetak godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje brojne zemlje svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja.
Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena Nova nada, u suradnji s brojnim zdravstvenim ustanovama i djelatnicima (uključujući i naš Zavod) te uz podršku medija, Srednje škole Čakovec i drugih odgojno – obrazovnih ustanova kao i podršku regionalne i lokalne samouprave već dugi niz godina obilježava Dan ružičaste vrpce i cijeli listopad, sa željom pružanja podrške oboljelim ženama te pozivom za sudjelovanje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je prvo sijelo raka među ženama u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji pa je važno poticati žene da vode brigu o svom zdravlju te da se odazivaju preventivnim pregledima i programima kroz koje se nastoji rak dojke otkriti u ranoj fazi jer su stope preživljenja tada bolje, bolje su mogućnosti liječenja i bolja je kvaliteta života oboljelih žena.

Rak dojke je prvo sijelo raka među ženama u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji, a po smrtnosti je u Hrvatskoj na trećem mjestu (iza raka pluća i raka debelog crijeva), a u Međimurskoj županiji na drugom mjestu (na prvom mjestu u žena je smrtnost od raka debelog crijeva, a na trećem mjestu od raka pluća). U Hrvatskoj je 2020. godine rak dojke bio otkriven kod 2.869 žena, a u Međimurskoj županiji kod 62 žene, a 2021. godine je u Hrvatskoj 711 žena umrlo od raka dojke, među kojima je 20 žena bilo iz Međimurske županije.

Mamografski pregled dojke ja za žene u dobi iznad 40 godina najznačajnija i nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija jer otkriva rak dojke u razdoblju od jedne do tri godine prije no što ga žena može sama napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.
Stoga je Ministarstvo zdravstva RH još 2006. godine pokrenulo provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji je namijenjen ženama u dobi od 50-69 godina, a uključuje mamografski pregled dojki svake dvije godine. Ciljevi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 – 30 %, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Svake dvije godine u okviru programa probira na mamografski se pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina.

Do sada je završeno sedam ciklusa pozivanja žena na mamografski pregled, a odaziv programu je u Međimurskoj županiji u svih sedam ciklusa bio među najvišima u Hrvatskoj. Do sada je u tih sedam ciklusa u Međimurskoj županiji u sklopu Nacionalnog preventivnog programa obavljeno ukupno 76.899 mamografskih pregleda, karcinom dojke je otkriven kod 276 žena, a odaziv je u 7. krugu iznosio 77%.
Osmi ciklus je započeo na prvi dan proljeća ove godine 21.03.2023.g., a pozivi za mamografske preglede će se tijekom dvije godine upućivati ženama rođenim od 1954.-1973. godine.
Iako je u Međimurskoj županiji odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke među najvišima u Hrvatskoj, čemu su zasigurno pridonijele i akcije obilježavanja Dana ružičaste vrpce, koristimo prigodu da Vas i tijekom ovogodišnjeg Dana ružičaste vrpce pozovemo da vodite računa o svome zdravlju i zdravlju svojih dojki te da i nadalje redovito odlazite na mamografske i druge preglede jer se više od 90 % bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ako se bolest uspješno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom slučaju iznosi 96 %.
Važno je još istaknuti kako je 5-10% karcinoma dojke nasljedno te ponoviti najznačajnije čimbenike rizika za nastanak raka doje – dob, prva menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 50 godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života, pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika, prethodna bolest dojke.

Stoga još jednom pozivamo žene da vode računa o zdravlju svojih dojki te se odazovu pozivu na mamografiju!
Pripremila:
Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije
Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Međimursku županiju
Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja