Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo – Svjetski dan mentalnog zdravlja 2023.

Djelatnici Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja i izvanbolničko liječenje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, su uz ravnateljicu Zavoda, dana 10.10.2023. g. obilježili Svjetski dan mentalnog zdravlja u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Novinščak, provedbom radionice pod nazivom „Kako ostati mentalno mlad?“ za korisnike Doma.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10 listopada s ciljem jačanja svjesnosti i podizanja znanja o važnosti mentalnog zdravlja za cjelokupno zdravlje te poticanja zajednice na pozitivne promjene i na pokretanje akcija koje promiču pravo na dobro mentalno zdravlje i čine ga dostupnijim cjelokupnoj zajednici. To je također prilika da se progovori o tome kako brinuti o mentalnom zdravlju i koliko je važno dobiti pomoć ukoliko je potrebno. Ove godine obilježava se 75 godina zagovaranja mentalnog zdravlja.

Globalna kampanja obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja temelji se na ovogodišnjoj službenoj temi, koju je postavila Svjetska zaklada za mentalno zdravlje: “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo”, s ciljem da se unaprijedi znanje, podigne svijest i pokrenu akcije koje promiču i štite svačije mentalno zdravlje, te da se težnja za zdravim mentalnim zdravljem pretvori u temeljno ljudsko pravo. Ujedno, ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja podsjeća nas da bi svi trebali imati pravo na dostupnost najvišeg mogućeg standarda mentalnog zdravlja uključujući pravo na zaštitu od rizika mentalnog zdravlja, kao i pravo na dostupnu, pristupačnu, prihvatljivu i kvalitetnu skrb mentalnih poremećaja i bolesti, te pravo na dobrovoljnu, neograničenu i neovisnu uključenost u zajednicu.

Dobro mentalno zdravlje ključno je za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Ipak, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu jedan od osam ljudi živi s nekim problemom mentalnog zdravlja, što može utjecati na njihovo fizičko zdravlje, dobrobit, način na koji se povezuju s drugima i njihovu egzistenciju. Iako osobama s psihičkim problemima ne bi smjela biti uskraćena ljudska prava, nažalost se često susrećemo s pojavom njihove diskriminiranosti i isključenosti iz društva, a mnogima je i zapriječena dostupnost adekvatne zdravstvene skrbi te i dalje doživljavaju širok raspon kršenja ljudskih prava. Osobe s problemima mentalnog zdravlja još uvijek su stigmatizirane i odbačene u mnogim sredinama te je potrebno poduzimati korake za razbijanje predrasuda i prihvaćanje tih osoba kao ravnopravnih članova društva. Psihičko zdravstveno stanje nikada ne bi smjelo biti razlog za uskraćivanje ljudskih prava osobi ili za njezino isključivanje iz odlučivanja o vlastitom zdravlju.

Usamljenost i odbačenost posljednjih se godina nameću kao jedan od značajnijih rizika za probleme mentalnog zdravlja, a posebno su tome izložene osobe koje pripadaju ranjivim skupinama društva i starije su životne dobi.

Stoga Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Novinščak radionicom za njihove korisnike, koju će voditi Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije, klinička psihologinja. Radionica pod nazivom Kako ostati mentalno mlad? održala se 10.10.2023. g u prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe Novinščak.