Započela osma godina provedbe „Treninga životnih vještina“ u Međimurskoj županiji

Stručnim skupom namijenjenim edukaciji provoditelja započela je osma godina provođenja programa primarne prevencije „Trening životnih vještina“  kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije i  Školskim preventivnim programima u svim osnovnim školama u Međimurskoj županiji.

Program se  temelji na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u dosadašnjim istraživanjima pokazale važnim u sprječavanju rizičnih ponašanja. Razvija samopouzdanje, vještine donošenja odluka, zauzimanja za sebe, rješavanja konflikata, kontrole emocija te socijalne i komunikacijske  vještine potrebne za odupiranje vršnjačkom pritisku. Program je izuzetno dobro prihvaćen i ocijenjen kao veoma koristan od strane učenika i njihovih učitelja, te će i ove školske godine u našoj županiji u njega  biti uključeni svi učenici 4., 5., 6. i 7. razreda, a njegovo provođenje podržavaju i dijelom financiraju Međimurska županija i Ministarstvo zdravstva RH.

Početak provedbe najavljen je stručnim skupom za edukaciju provoditelja programa  koji je održan 2.10.2023. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole Belica. Na samom početku sudionike su pozdravili ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., specijalist kliničke mikrobiologije i parazitologije, ravnatelj Osnovne škole Belica Antun Žulić, prof. i načelnik Općine Belica g. Zvonimir Taradi.

Moderatorica stručnog skupa, županijska koordinatorica školskih preventivnih programa u osnovnim školama Andreja Zadravec Baranašić, dipl. soc. pedagoginja prikazala je dosadašnje pokazatelje provedbe programa i pozvala sve sudionike na aktivno sudjelovanje u programu stručnog skupa.

Program edukacije:

„Izazovi mentalnog zdravlja u 21. stoljeću“ – prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić, psihologinja, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, psihoterapeut kognitivno – bihevioralne terapije, ACT terapeut

„Trening životnih vještina u Međimurskoj županiji – odgovor na izazove odrastanja“ – Diana Uvodić-Đurić, dr. med., spec. školske med., subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

Primjeri dobre prakse:

„SNEP 2 – Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program 2 Junior (nositelj Ženska soba)“ – Marijana Cerovec, prof., ravnateljica OŠ Podturen i Josipa Horvat, prof., pedagoginja OŠ Podturen

„Pravo vrijeme za dobre odluke – Škola nepušenja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije“ – Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije, klinička psihologinja, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

Izuzetno zanimljivo i motivirajuće predavanje psihologinje prof. dr. sc. Nataše Jokić Begić o izazovima generacijskih razlika i njihovom utjecaju na odvijanje nastavnih procesa  učiteljima i stručnim suradnicima škola predočilo je važnost uvažavanja razlika u generacijama i stilovima, te osvijestilo važnost vlastitih vrijednosti i očekivanja.

Stručni skup je okupio preko 150 učitelja i stručnih suradnika iz 31 osnovne škole te stručnjake iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Još jednom zahvaljujemo svim sudionicima i provoditeljima edukacije, a posebnu zahvalu upućujemo domaćinima – ravnatelju, pedagoginji i svim djelatnicima Osnovne škole Belica koji su pomogli u organizaciji stručnog skupa.