Obilježavanje 5. hrvatskog dana mimoza u Čakovcu (21.01.2012.godine – subota)

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu je na Trgu Republike, 21.siječnja 2012. godine od 10-12,00 sati obilježen 5. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Obilježavanjem Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Na Trgu Republike u Čakovcu, okupio se veliki broj zdravstvenih djelatnika iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec te ginekolozi iz primarne zdravstvene zaštite kao i brojni aktivisti Županijske lige protiv raka Čakovec sa pripadajućim klubovima oboljelih od raka, te župan i ostale osobe iz regionalne i lokalne samouprave. Svi oni su se uključili u akciju te su prodavali grančice mimoza, dijelili  edukativne  materijale i davali savjete o sprečavanju i ranom otkrivanju raka vrata maternice. Podrška brojnih medija i ove je godine bila izuzetna.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (19.-25. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka sa željom da se smanji broj oboljelih od ovog sijela raka te da se poveća broj žena kod kojih će se rak vrata maternice otkriti u ranoj fazi, kada su izgledi potpunog ozdravljenja veliki.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2009. godine oboljelo 369 žena, a od neinvazivnog (carcinoma in situ – CIN III) još 721 žena. Prema istom izvoru, 2009. godine je  iz Međimurske županije 10 žena oboljelo od invazivnog, a 17 žena od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2010. godini, u Hrvatskoj su od raka vrata maternice umrle 132 žene, a u Međimurskoj županiji 5 žena.

Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija kako u svijetu, tako i u nas, te ćemo i nadalje poduzimati ovakve akcije.

Pripremila:
Renata Kutnjak Kiš, dr.med., voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i tajnica Županijske lige protiv raka

Fotografije uz članak: