Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije

Među svim bolestima ovisnosti alkoholizam se nameće kao najstarija i na ovim prostorima najproširenija bolest ovisnosti, a alkohol je zapravo najčešće i  prvo sredstvo ovisnosti s kojim dolaze u doticaj naša djeca i mladi.

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti  , između ostalih aktivnosti, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije započelo je s radom Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam. Početak rada Savjetovališta simbolično je obilježen 08.12.2011. održavanjem Okruglog stola  pod nazivom “Ovisnost o alkoholu – prijetnja ili izazov?” na kojem su kao uvod u raspravu kratka predavanja održali  stručnjaci iz našeg ZZJZ:

  1. „Zavod za javno zdravstvo u zaštiti mentalnog zdravlja našeg stanovništva“

    Marina Payerl-Pal, dr.med., spec. mikrobiologije s parazitologijom

  2. „Alkoholizam-najrašireniji oblik ovisnosti“Renata Kutnjak Kiš, dr.med., specijalist epidemiolog,
  3. „Mladi i alkohol“Diana Uvodić-Đurić, dr.med., specijalist školske medicine
  4. „Prikaz rada Savjetovališta za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam“

    Berta Bacinger-Klobučarić, prof. psihologije

Okrugli stol organiziran je za pedagoge, psihologe i druge stručne suradnike osnovnih i srednjih škola, liječnike, socijalne radnike, predstavnike policije i pravosudnog aparata te stručne djelatnike klubova liječenih alkoholičara. Namjera je bila povezati  stručnjake   različitih profila koji se bave ovom problematikom te  stvaranjem mreže stručnjaka, institucija  i udruga,  ostaviti manje prostora za djelovanje onih koji potiču prekomjerno pijenje alkohola i time i razna rizična ponašanja mladih, a razmjenom iskustava i informacija  povećati djelotvornost u zajedničkom nastojanju.

Na okruglom stolu promoviran je i letak o Savjetovalištu čiji se rad odvija tri puta tjedno :

utorkom od 15-18 sati

srijedom od 15-18 sati te

četvrtkom od 9-12 sati.

Korisnicima je na raspolaganju telefonski broj  099 222 1 888, a na pozive odgovaraju stručnjaci  različitih profila: psiholog, socijalni pedagog, socijalni radnik i liječnik.

Fotografije uz članak: