Obavijest o cijepljenju protiv uobičajene sezonske gripe

Uoči sezone gripe 2022./2023.g. u Hrvatskoj je nabavljeno 600.000 doza cjepiva protiv gripe, od kojih je 515.000 već stiglo u RH, te je započela distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije će preuzeti cjepivo protiv sezonske gripe od  ukupno 13.200 doza .

Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji počinje u ponedjeljak 17.10.2022. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja  protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se, kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu  cijepiti isključivo kod svog izabranog liječnika.

 Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19, u Zavodu za javno zdravstvo se neće niti ove godine provoditi cijepljenje protiv gripe (osim zdravstvenih djelatnika), te će se zbog toga veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije).

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ove godine osigurao četverovalentno cjepivo protiv gripe od proizvođača: Sanofi Pasteur, Francuska, zaštićenog imena  Vaxigrip Tetra.

Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove:

A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09 – sličan soj

A/Darwin/9/2021(h3N2) – sličan soj

B/Austria/1359417/2021 – sličan soj

B/Phuket/3073/2013 – sličan soj

Ovo cjepivo odgovara preporuci (sjeverna hemisfera) Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO) i preporuci EU za sezonu 2022./2023.

 

Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe, osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno.

Kao i prijašnjih godina cjepivo je preporučeno i besplatno za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija, kao i osobama koje su profesionalno izložene većem riziku zaražavanja:

  • osobe životne dobi 65 godina i starije,
  • korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,
  • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,
  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega i jetre (npr. ciroza), kroničnim neurološkim bolestima, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava (uključujući HIV infekciju) te izrazito pretile osobe (ITM > 40),
  • djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz gripu),
  • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,
  • zdravstveni radnici,
  • trudnice.

 Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta. Važno je uzeti u obzir da prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici mogu izdati cjepiva samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept za cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.

Također, moguće je cijepljenje i u nekim ljekarnama, a za to molimo da se obratite telefonski najbližoj ljekarni radi informacija.