Konferencija za medije, 20.05.2011. godine

Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj drugi najčešći oblik raka u osoba oba spola, u žena iza raka dojke, a u muškaraca iza raka prostate. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u našoj su zemlji 2008. godine bile registrirane 3.074 novooboljele osobe (među kojima i 82 osobe iz Međimurske županije) dok je 2009. godine od ovog sijela raka u Hrvatskoj umrlo 1.860 osoba (50 osoba bilo je iz Međimurja).

Broj novooboljelih osoba iz godine u godinu je sve veći (sada dijelom i zbog ranog otkrivanja bolesti u sklopu skrining programa) a još uvijek je u porastu i broj umrlih osoba.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske pokrenulo je krajem 2007. godine  Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kako bi se smanjila smrtnost od ovog oblika raka (u petogodišnjem razdoblju za  15% uz odaziv 60% ciljane populacije ) otkrivanjem bolesti u ranom stadiju u kojem su poboljšane mogućnosti izlječenja uz bolju kvalitetu života i dulje preživljavanje.

Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je namijenjen osobama oba spola u dobi od 50-74 godine (u Međimurskoj županiji je to 30.000 osoba), a uključuje testiranje stolice na tragove krvi koja se ne može uočiti golim okom, te u slučaju pozitivnog nalaza kolonoskopiju. Nevidljiva krv u stolici jedan je od ranih znakova raka debelog crijeva ili pak tzv. premalignih lezija (najčešće su to polipi) iz kojih može za nekoliko godina nastati rak debelog crijeva.

ORGANIZACIJA PROGRAMA:

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije ima ulogu koordinacije, praćenja i vrednovanja programa na lokalnoj razini te  prikuplja i analizira potrebne podatke.

Provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva je u Međimurskoj županiji  započela u siječnju 2008. godine. Pozivi za probir se šalju poštom na kućne adrese ciljane populacije centralno iz Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske temeljem popisa iz HZZO-a, MUP-a i baze podataka umrlih. Program financira Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Uz pozivno pismo, ispitanici dobivaju tri testa za otkrivanje okultnog krvarenja u stolici i upute o provedbi, anketni upitnik i edukativnu brošuru o ranom otkrivanju raka debelog crijeva, te kovertu za besplatnu dostavu test kartona s uzorcima stolice. Prvi dio testiranja provodi ciljana populacija sama kod kuće, dok se drugi dio testiranja obavlja u Mikrobiološkom laboratoriju našeg Zavoda.

Kolonoskopije u sklopu skrining programa se za osobe iz Međimurske županije kontinuirano obavljaju u Županijskoj bolnici Čakovec, a u jednom kratkom periodu su se obavljale u Poliklinici Sunce Varaždin.

REZULTATI:

Od siječnja 2008. godine pa do danas je u sklopu 1. kruga programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva na područje Međimurske županije poslano 24.965 poziva osobama rođenim od 1933.-1945. godine, te od 1952.-1957. godine. Programom je do sada obuhvaćeno 19 generacija od planiranih 25 (pozivi još nisu upućeni osobama rođenim od 1946.-1951.godine).

Programu su odazvalo 29% pozvanih, odnosno 6.944 osobe, a testiranje je provedeno kod 6.822 osobe.

Pozitivan test dijagnosticiran je kod 790 osoba (11,6%) koje su pozvane na kolonoskopiju kako bi se utvrdio razlog skrivenog krvarenja. Kolonoskopiju su do sada obavile 702 osobe, njih 648 u kolonoskopskim jedinicama skrining programa (580 u Županijskoj bolnici Čakovec te 68 u Poliklnici Sunce u Varaždin), a u ostalim privatnim poliklinikama 54. Od kolonoskopije je samovoljno odustala 81 osoba, a u 7 osoba kolonoskopija nije učinjena iz opravdanih razloga. Tako ukupni odaziv na kolonoskopiju iznosi 89%.

Rak debelog crijeva dijagnosticiran je kod 39 osoba (27 muškaraca i 12 žena), kod većine njih u ranom stadiju kada su velike mogućnosti potpunog izliječenja.  U 259 osoba (42%) dijagnosticirani su polipi, u 29% osoba hemeroidi (180 osoba), divertikli u 12% (71 osoba), a u 26 (4,2% ) osoba radilo se o drugim patološkim promjenama. Uredan nalaz bio je evidentiran samo kod 44 osobe (7%). Ovi rezultati temelje se na analizi 619 kolonoskopskih nalaza.

Iako je odaziv programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Međimurskoj županiji najviši u Hrvatskoj (29% u odnosu na 20%),  ne možemo biti zadovoljni, jer je za postizanje ciljeva programa potreban odaziv od 50-60%, te je nužno uložiti maksimalne napore da se odaziv poboljša.

Stoga smo u suradnji s Županijskom ligom protiv raka Čakovec  i ILCO društvom Čakovec, koje okuplja osobe iz Međimurske županije operirane od raka debelog crijeva, organizirali akciju „Ruka nade za plavu vrpcu“.

Tijekom akcije će zainteresiranim osobama biti dostupne edukativne brošure o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva, te o programu ranog otkrivanja, letci s informacijama o djelovanju Županijske lige protiv raka Čakovec i ILCO društva Čakovec, te časopis Saveza invalidskih društava Hrvatske – “Ruka nade”. O svojim iskustvima i uspješnom povratku u svakodnevni život tijekom akcije svjedoćit će osobe uključene u ILCO društvo Čakovec.

Djelatnici ZZJZ Međimurske županije uz učenike Srednje škole Čakovec zainteresiranim će osobama pokazati ispravan način testiranja stolice na skriveno krvarenje.

O kolonoskopiji i daljnjim dijagnostičkim procedurama zainteresirane osobe će se moći konzultirati sa gastroeneterologom i medicinskim sestrama iz kolonoskopske jedinice Županijske bolnice Čakovec.

Pozivamo sve zainteresirane osobe iz ciljane populacije (rođeni od 1933.-1957. godine) koje su sačuvale testove i rok valjanja je ispravan (to mogu provjeriti na test kartonima) da testiranje obave što prije i pošalju nam uzorke, a osobe koje nisu sačuvale testove ili oni više ne vrijede moći će testove podignuti tijekom akcije u subotu.

Također pozivamo da nam se pridruže osobe koje su se odazvale programu te su uspješno obavile testiranje i/ili kolonoskopiju kako bi posvjedočile o svojim pozitivnim iskustvima.

Na kraju napominjemo da smo na raspolaganju za bilo kakva pitanja vezana uz provedbu programa na besplatnom telefonu 0800-200-080 ili nam se zainteresirane osobe mogu osobno obratiti u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

 

S poštovanjem,

Koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Međimursku županiju
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.
Ravnateljica Zavoda
Marina Payerl-Pal, dr.med.