7. Festivalom nordijskog hodanja i pješačenja u Prelogu započeo Europski tjedan sporta

7. Festivalom nordijskog hodanja i pješačenja u Prelogu

Unatoč kiši, na Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina u Prelogu, danas se okupilo oko 150 sudionika, zaljubljenika u nordijsko hodanje i pješačenje, koji se nisu uplašili lošeg vremena te su proveli ugodno prijepodne u aktivnom zajedničkom druženju.
Festival je održan u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Grada Preloga, Turističke zajednice Grada Preloga, Udruge umirovljenika Prelog, Društva naša djeca Prelog, Župe Sv. Jakoba Prelog, Gradskog društva Crveni križ Čakovec te uz pokroviteljstvo Hrvatskog saveza nordijskog hodanja i podršku Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, a u sklopu Europskog tjedna sporta 2023. godine.
Festival je započeo glazbenim programom koji je priredio Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog pod vodstvom prof. Ljubice Crnčec uz pratnju tamburaškog sastava Udruge koji nosi naziv „Miris čempresa“. Program Festivala vodila je Sanela Horvatić, predsjednica „Društva naša djeca Prelog“.
Otvorenju Festivala prisustvovali su gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji je i pozdravio sve prisutne te predsjednik Gradskog vijeća, Đuro Ujlaki. Ispred Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, sudionicima se obratila dr. Diana Uvodić-Đurić, zamjenica ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.
Nakon prekrasnog glazbenog programa, Marija Prekupec, magistra sestrinstva i instruktorica nordijskog hodanja, vodila je vježbe zagrijavanja, a potom je dr. Kutnjak Kiš upoznala hodače s rutama hodanja od 2, 4 i 8 kilometara. O hodačima na ruti od dva kilometra brinula je dr. Petra Vlah Zrna, a hodače na ruti od četiri kilometra predvodila je Marija Jasnić, instruktorica nordijskog hodanja iz Udruge umirovljenika Prelog. Najdužu rutu od osam kilometara predvodio je prvostupnik sestrinstva Dejan Jurović, a volonteri Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, predvođeni Alenkom Novak, budno su pazili na sigurnost i zdravlje nordijskih hodača. Hodači na rutama od 4 i 8 kilometara zastali su najprije kod Kapelice Sv. Huberta. Tamo ih je dočekao predstavnik TZ Grada Preloga Željko Sokač, koji je govorio o povijesti kapelice i Spomen-obilježja na 14 osoba koje su se 13. rujna 1953. godine utopile u rijeci Dravi te je svima podijelio publikaciju „70. obljetnica nesreće na rijeci Dravi“, koja je prigodno tiskana ove godine.
Dio hodača potom se uputio prema naselju Otok te nakon toga krenuo prema Prelogu. U Prelogu su najprije obišli Muzej „Croata Insulanus“, gdje ih je dočekala ravnateljica i kustosica Muzeja prof. Iva Kožnjak, koja je predstavila postav Muzeja. Nakon Muzeja, hodači su se uputili prema Crkvi Sv. Jakoba, koju je živopisno predstavio župnik preč. Antun Hoblaj, koji je ujedno i ukazao na važnost tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.
U organizaciji su pomogle i brojne volonterke Udruge umirovljenika Prelog te zaposlenici Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja i Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, zaposlenici Grada Preloga i TZ Grada Preloga te volonteri Društva naša djeca Prelog.
Za sudionike Festivala koji su bili na kraćim rutama, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je na Marini priredio edukativni kviz pod nazivom „Osvijestimo važnost zdravog životnog stila za mentalno i tjelesno zdravlje“ koje su vodile Berta Bacinger Klobučarić, klinička psihologinja i Barbara Lončarić, magistra sestrinstva. Udruga umirovljenika Prelog, predvođena Matejom Balent, tajnicom Udruge i predsjednikom Franjom Novakom organizirala je razne igre – košarku, pikado, belanje i kolutove, dok su kineziolog Vedran Vurušić i Kristina Najman, volonteri Društva „Naša djeca“ Prelog, priredili vježbanje, igraonice i društvene igre za djecu. Tehničku podršku i pomoć u organizaciji pružio je prof. Damjan Bermanec iz Grada Preloga.
Nakon hodanja, za sve sudionike bio je osiguran besplatan ručak. Značajan dio edukativnih i zabavnih aktivnosti održan je na prostoru restorana Marina Prelog, čijim djelatnicima predvođenim direktorom Nevenom Hercigonjom zahvaljujemo na susretljivosti.
Festivalu su se odazvali brojni pojedinci te različite Udruge, odnosno grupe – Udruga umirovljenika Grada Čakovca, Grupa nordijskog hodanja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Klub laringektomiranih i Klub žena oboljelih od raka dojke Županijske lige protiv raka Čakovec, Udruga građana Gardruža Gardinovec, Biciklistički klub Prelog, USR Sport za sve Orehovica, Udruga žena Brezje Breza, USR Sport za sve ZGorčan, Udruga umirovljenika Prelog, USR Sport za sve Strahoninec, USR Sport za sve Mala Subotica i Društvo Sportske rekreacije Strmec.
Foto: Marko Kiš
Ovaj događaj financijski podržavaju: Grad Prelog i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske u sklopu projekta „I zutra z vupežom – izazovi promjena“, projekt usmjeren unapređenju mentalnog zdravlja i prevenciji te liječenju ovisnosti.
Svim sudionicima, volonterima, organizatorima, pokroviteljima, i svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog događaja, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije srdačno zahvaljuje.
#Europskitjedansporta #EWoS #BeACTIVE