Konferencija za medije -najavljena kampanja „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“,

Uključite se i ove godine u tradicionalnu kampanju «Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…» te osvojite vrijedne nagrade, a ujedno iskoristite brojne blagodati redovite tjelesne aktivnosti koja nam pomaže unaprijediti sveukupno zdravlje i tjelesnu kondiciju!
U srijedu 13. rujna, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena kampanja „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“, koja se već 15. put održava u mjesecu rujnu u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, uz potporu brojnih suradnika i sponzora.
Kampanja će trajati od 11. rujna – 1. listopada 2023. godine, namijenjena je punoljetnim osobama s prebivalištem u Međimurskoj županiji, a ima za cilj potaknuti stanovništvo da pješače i voze bicikl u svrhu transporta, rekreacije ili sportskih aktivnosti te tako zadovolje preporučenu razinu tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od 2,5 sata tjedno. Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ne proizvode emisije štetnih plinova, štede energiju, unapređuju i čuvaju naše zdravlje te štite okoliš. Stoga vjerujemo da ćete se uključiti u kampanju! Više o ciljevima kampanje, pravilima sudjelovanja i nagradama pročitajte na našoj web stranici – https://zzjz-ck.hr/pjeske-ili-biciklom-na-posao…/
Kampanju su na Konferenciji za medije predstavili ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, koja je istaknula kako je Zavod, upravo uoči kampanje, svoj vozni park obogatio jednim gradskim biciklom kojeg zaposlenici mogu koristiti za obavljanje različitih radnih zadataka u gradu i okolici. Rukovoditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja dr. Renata Kutnjak Kiš je govorila o dosadašnjim rezultatima kampanje te o prednostima aktivnog transporta i redovite tjelesne aktivnosti za radno aktivnu populaciju. Miodrag Novosel, univ.spec.men.sporta, director GP Ekom d.o.o. Čakovec, istaknuo je dobrobiti plivanja te nas je podsjetio kako, od samoga početka kampanje, svi sudionicima dobivaju jednodnevne karte za Gradske bazene u Čakovcu.
O važnosti odabira aktivnog transporta te unapređenja zdravlja zaposlenika, očuvanja okoliša te unapređenja sigurnosti prometa na cestama Međimurske županije kroz projekte koje provode, na konferenciji su govorile i Marija Stanković, mag. sociologije, voditeljica EUROPE DIRECT Čakovec, koja je ukratko predstavila projekt “Going local? GO ON BIKE”, u sklopu kojega su zaposlenicima Međimurske županije od proljeća ove godine dostupna dva bicikla koje mogu koristiti za obavljanje radnih zadataka u lokalnoj sredini te je s veseljem istaknula kako su bicikli stalno u pogonu.
Alenka Hošnjak, predsjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i voditeljica poslova prometne policije u Službi za javni red i sigurnost PUM, govorila je o brojnim projektima koje PUM provodi u cilju povećanja sigurnosti prometa na cestama u Međimurskoj županiji, a istaknula je i kako su kontakt policajci na biciklima, bliže građanima, a tako čuvaju sigurnost I zdravlje, ne samo naših građana, već i svoje zdravlje.
Na kraju se obratila i pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije dr.sc. Sonja Tošić Grlač, koja je zahvalila Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije što već dugi niz godina u kontinuitetu provodi brojne programe promicanja tjelesne aktivnosti koji imaju za cilj unapređenje zdravlja naše populacije, te je istaknula kako županija u tome Zavodu pruža podršku koju i nadalje možemo očekivati.
Podršku kampanji, i svojim dolaskom na konferenciju dali su i načelnik Općine Belica, Zvonimir Taradi, koji kampanju podržava od samoga početka, pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju dr.sc. Anita Perešin, Jasminka Begić iz EUROPE DIRECT tima, tajnik Zajednice sportskih udruga i Saveza Međimurske županije Tomica Jakopec, dipl. novinar, s kojim naš Zavod uspješno surađuje kroz ovaj, a i brojne druge projekte te kontakt policajac na biciklu Nikola Ceilinger iz Policijske postaje Čakovec. Ispred Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja, koja je nositelj ove aktivnosti, na konferenciji su sudjelovali i Marija Prekupec, mag. sestrinstva, gl. sestra Djelatnosti te Dejan Jurović, prvostupnik sestrinstva.
Na konferenciji je još bilo istaknuto kako su nagrade osigurali i kampanju podržavaju Komet d.o.o. Prelog, Trgovina Mihalec «Beciklin» Prelog, Ljekarna Čakovec, Gradski bazeni Marija Ružić Čakovec, Općina Belica, Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, EUROPE DIRECT Čakovec, Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, kojima i ovom prigodom najljepše zahvaljujemo.
Podupiratelji kampanje su još i Međimurska županija, liječnici obiteljske medicine, osnovne i srednje škole, dječji vrtići, sveučilište i veleučilište, ljekarne, Međimurski savez sportske rekreacije „Sport za sve“ sa svojim članicama, mediji i drugi.
#europskitjedansporta #europskitjedanmobilnosti
#BeActive #EuropeanWeekOfSport