ZAVRŠEN PROGRAM “PROCVJETAJMO”

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, i Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec, tijekom školske godine 2013/14. provodili su program pod nazivom PROCVJETAJMO. Radilo se o ciklusu radionica namijenjenih djeci osnovnoškolske dobi, kojima su teme bile izgradnja i unapređivanje znanja i vještina potrebnih za uspješnu prilagodbu školi, vršnjacima, obavezama, i sveukupno izazovima u društvu. Tako su se radionice usmjeravale na jačanje samopouzdanja, nošenje sa stresom, načine efikasnog učenja, osvješćivanje emocija, rješavanje sukoba, i druge sadržaje promicanja pozitivnih životnih vrijednosti. Radionice su vodile Blaženka Hunjadi Bašek – kao djelatnica Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec, i Berta Bacinger Klobučarić, psiholog Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Ukupno je tijekom školske godine provedeno 8 radionica. Polaznici radionica bili su djeca 1. i 3. OŠ Čakovec, a obuhvaćeni su učenici od 1. do 8. razreda.

          Posljednja radionica, s kojom je ujedno i završen cjelokupni ovogodišnji ciklus, održana je dana 11.06.2014. g, u kojoj su sudjelovali učenici 3. razreda III OŠ Čakovec. Aktivnosti radionice bazirale su se na najnovijoj brošuri Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije pod nazivom Svijet oko nas i u nama, što je bio i naziv same radionice. Kako je osnovna tema brošure promicanje pozitivnih životnih vrijednosti, tako su i aktivnosti na radionici bile usmjerene ka isticanju onih vrijednosti – djeci bitnih – koje su podloga formiranja zdravih stavova prema životu i ljudima.

Tijekom evaluacije programa Procvjetajmo, radionice su ukupno doživljene kao zabavne, te kao poučne zbog pružanja novih informacija, mogućnosti praktične primjene prezentiranih sadržaja i mogućnosti razgovora o emocionalnom i osobnom doživljavanju. Takvi efekti potiču na daljnje razvijanje programa Procvjetajmo tijekom nadolazeće školske godine.

Berta Bacinger Klobučarić

Fotografije uz članak: