Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio Svjetski dan nepušenja 31.05.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio

Svjetski dan nepušenja 31.05.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja kako bi se sve države svijeta potaknule na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja.

Pušenje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva. Prema podacima WHO globalna epidemija pušenja godišnje uzrokuje oko 6 milijuna smrti, a među njima je i oko 600 000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja.

U Hrvatskoj je otprilike svaka treća odrasla osoba pušač, a prema procjenama stručnjaka godišnje umre oko 10 000 ljudi od bolesti povezanih s pušenjem, što je gotovo svaka peta umrla osoba.

Obolijevanje i smrtnost najizraženiji su u srednjoj i starijoj odrasloj dobi, ali se navike pušenja najčešće razvijaju i stječu u adolescentnoj dobi. Prema podacima istraživanja o stavovima i navikama vezanim uz korištenje sredstava ovisnosti među djecom i mladima u Međimurskoj županiji, svakodnevno puši 1,8% dječaka i 0,5% djevojčica 7. i 8. razreda osnovne škole, te 18,1% mladića i 18,4% djevojaka 2. razreda srednje škole. Povremenih je pušača u ispitanih dječaka osnovne škole 3,8%, a u srednjoj školi 17,6%, a djevojčica 3,1% u osnovnoj školi te 21,1% u srednjoj školi. Tako možemo u kategoriju pušača (svakodnevnih i povremenih) svrstati 5,6% dječaka i 3,6% djevojčica 7. i 8. razreda osnovne škole te čak 35,7% mladića i 39,5% djevojaka 2. razreda srednje škole.

To su podaci koji svakako pozivaju stručnjake, ali i cjelokupnu javnost, na aktivno djelovanje radi suzbijanja ovakvih trendova. U ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana nepušenja u Međimurskoj županiji uključilo se, uz Zavod za javno zdravstvo, i niz drugih institucija i organizacija: Školski preventivni programi, Općina Dekanovec, Srednja škola Prelog, Osnovna škola Domašinec, PŠ Dekanovec, Županijska liga protiv raka Čakovec, Klub laringektomiranih, uz neizostavno Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije.

Središnje zbivanje organizirano je u Društvenom domu Dekanovec, dana 28.05.2015. g, a održano je pod motom „Biram zdravu hranu, a ne cigaretu“ kako bi se naglasio značaj što ranijeg usvajanja zdravih životnih stilova koji uključuju pravilnu prehranu. Učenici 6. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednjih škola izradili su plakate na tu temu pod vodstvom svojih mentora, voditelja školskih preventivnih programa. U Društvenom domu dekanovec upriličen je susret učenika, te postavljena izložba plakata. Žitelji Dekanovca također su bili pozvani na izložbu i obilježavanje tog značajnog datuma. U skladu s motom održavanja Svjetskog dana nepušenja, svima je predstavljena radionica pripreme zdravih slastica i pića od voća koju su provodili učenici Srednje škole Prelog, smjera hotelijersko turistički komercijalist i smjera slastičar, pod stručnim vodstvom Vlade Tureka, stručnog učitelja slastičarstva i prof. Josipa Bajsića iz Srednje škole Prelog. Prigodni program za sve sudionike priredili su učenici OŠ Domašinec i PŠ Dekanovec pod vodstvom učiteljica Tatjane Pintarić i Vlatke Kolarić Deban. Kako bi svoje goste upoznali s kulturnom baštinom svoga kraja, pripremili su i malu izložbu o životu i radu Florijana Andrašeca.

U obilježavanju Svjetskog dana nepušenja Zavod za javno zdravstvo MŽ već tradicionalno surađuje i sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i njenim klubovima. Tako su se i ovom prilikom sudionicima predstaviti i Pjevački zbor Kluba laringektomiranih pod vodstvom Marije Prekupec, dipl.med. tech, a u organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec. Djelatnici Odjela pulmologije ŽB Čakovec u suradnji s tvrtkom Cipla Zagreb provodili su za zainteresirane stanovnike Dekanovca spirometriju – funkcionalnu pretragu pluća koja rano može upućivati na oštećenje pluća kao posljedicu pušenja.

tekst priredile: Diana Uvodić-Đurić, dr.med.

Berta Bacinger Klobučarić, prof. psiholog

Fotografije uz članak: