Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio Svjetski dan hrane 2021. godine predstavljanjem publikacija „Što jesti kod šećerne bolesti tipa 2“, „Zdrave grickalice“ i publikacije „Zdravo! Ukusna, raznovrsna i zdrava jela“

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada svake godine u više od 150 zemalja svijeta.  Na taj je dan 1945. godine pri organizaciji Ujedinjenih naroda osnovana FoodandAgricultureOrganization FAO) – Organizacija za prehranu i poljoprivredu kojoj je glavni cilj djelovanja borba protiv gladi u svijetu.

 

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hrane je „Naša djelovanja su naša budućnost“s ciljem naglašavanja činjenice da hrana koju biramo i način na koji ju konzumiramo utječe na zdravlje pojedinca, ali ina zdravlje cijele zajednice, našeg neposrednog okoliša i cijelog našeg planeta.

 

Suočeni smo s velikim razlikama po pitanju korištenja hrane u određenim dijelovima svijeta. U nerazvijenim siromašnim zemljama svijeta mnogi ljudi pate od gladi. S druge strane, mnoge se zemlje suočavaju s pravom epidemijom debljine zbog prekomjernog unosa kalorijski bogate i često nekvalitetne hrane,  uz sjedilački način života i druge navike koje doprinose razvoju debljine. Stoga je namjera ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hrane potaknuti organizacije, institucije, ali i pojedince, na aktivnosti koje podižu  svjesnost o važnosti pravilne prehrane, kako za dobrobit pojedinca, tako i za dobrobit cijele zajednice.

 

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije ove je godine povodom Svjetskog dana hrane organizirao predstavljanje triju publikacija o pravilnoj prehrani autora prim. mr. sc. Branislave Belović, specijalistice pedijatrije i specijalistice socijalne medicine, Roka Poličnika, mag. spec. diet. i Sanje Fartelj.

 

Jedan od vodećih stručnjaka na području promicanja pravilne prehrane i primjerene tjelesne aktivnosti na ovim prostorima je prim. mr. sc. Branislava Belović, dr.med., specijalistica pedijatrije i specijalistica socijalne medicine, rodom iz Štrigove, autorica brojnih publikacija i priručnika s receptima i savjetima o pravilnoj prehrani. Iako je veći dio svoje profesionalne karijere odradila u Sloveniji, svojim je inovativnim pristupom promicanju pravilne prehrane postala prepoznatljivo ime na tom području u stručnoj i općoj javnosti Slovenije, Hrvatske, ali i mnogo šire. Prim. Belović je dugogodišnja suradnica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, stoga je naš Zavod nakladnik publikacija„Što jesti kod šećerne bolesti tipa 2“ te publikacije „Zdrave grickalice“, a naši su stručnjaci recenzenti publikacije „Zdravo, Ukusna, raznovrsna i zdrava jela“.

 

Publikacije pod nazivom „Što jesti kod šećerne bolesti tipa 2“, „ Zdrave grickalice“ i „Zdravo! – ukusna, raznovrsna i zdrava jela“  u ležernom razgovoru s prim. Belović predstavile su prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., spec., Renata Kutnjak Kiš, dr. med. spec. i Diana Uvodić-Đurić, dr. med. spec. iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.Publikacije su podijeljene svim sudionicima promocije. Široj javnosti publikacije „Zdrave grickalice“ i „Što jesti kod šećerne bolesti tipa 2“ dostupne su na web stranici našega zavoda, a publikacija „Zdravo!“ može se potražiti u knjižnicama naših gradova.

 

Promicanje pravilne prehrane zahtijeva stručan, kontinuiran i multidisciplinarni pristup, uz spoznaju da su informiranje i edukacija ključni u podizanju svijesti stanovništva o utjecaju pravilne prehrane na zdravlje i vitalnost svakog pojedinca i čitave društvene zajednice. Stoga nam je drago što smo u povodu Svjetskog dana hrane predstavljanjem spomenutihpublikacija doprinijeli podizanju svjesnosti o važnosti pravilne prehrane.

 

Tekst pripremile:

Renata Kutnjak Kiš

Diana Uvodić-Đurić