Ušljivost glave(Pediculosis capitis)

Ušljivost glave rasprostranjena je širom svijeta.

Njezina pojavnost nije vezana  niti za socijalni status ( pojavljuje se  u bogatim i siromašnim sredinama) niti ovisi o higijenskim navikama pojedinca (  svakodnevno pranje kose ne štiti od pojave ušljivosti).

Najčešće se pojavljuje kod djece predškolske  i osnovnoškolske dobi te njihovim kućnim kontaktima ili skrbnicima.

Uš glave ( pediculus humanus)  je parazit veličine 2-3 mm, sive ili smeđe boje koji živi isključivo na vlasištu čovjeka ( nema ih u zemlji, vodi ili na kućnim ljubimcima).

Hrani se malim obrocima krvi do koje dolazi bezbolnim ubodima. Prilikom uboda uš unese slinu u ubodnu ranicu, te dolazi do iritacije i svrbeža vlasišta.

Odrasla ženka živi oko 2 mjeseca te u tom razdoblju snese 200-300 gnjida ( jajašaca). Gnjide su voštane strukture, bjeličasto-sjajne, zalijepljene uz vlas. Iz gnjide se za 7 dana izleže uš koja kroz 14 dana postane spolno zrela te i sama može snesti nove gnjide.

Živa uš može izvan vlasišta preživjeti  oko 2-3 dana dok gnjida preživljava  i do mjesec dana, ali obzirom da nema temperature tijela razvojni procesi u gnjidi su zaustavljeni i iz nje se neće  izleći mlada uš.

Uš glave je bezopasan nametnik koji ne prenosi nikakve bolesti. Zbog neugodnog svrbeža na vlasištu mogu nastati ogrebotine koje se mogu inficirati.

KAKO SE PRENOSE UŠI?

Uši se prenose izravnim dodirom glave o glavu sa osobom koja ima uši, korištenjem zajedničkih češljeva, kapa, marama, odjevnih predmeta, ručnika, jastuka, posteljine i sl.

Uši ne skaču s čovjeka na čovjeka niti se prenose s kućnih ljubimaca ili preko bazenske vode.

KAKO PREPOZNATI UŠLJIVOST?

Uporan svrbež glave ukazuje na moguću ušljivost. Detaljnim pregledom vlasišta mogu se uočiti žive uši koje se brzo kreću ili se nailazi na gnjide, osobito u području zatiljka te iza ušiju. Gnjide se za razliku od peruti teško odstranjuju.

KAKO SE RIJEŠITI UŠLJIVOSTI?

Pristup suzbijanju ušljivosti ( individualni ili kolektivni ) ovisi o veličini infestacije ( o broju ušljivih osoba)

Na tržištu postoje razni insekticidni pripravci (medicinski šamponi, prašiva…  ) protiv ušiju . Prije upotrebe potrebno je proučiti upute proizvođača.

Pranje istim šamponom ponavlja se za tjedan dana jer šampon djeluje samo na žive uši, a ne djeluje na gnjide. Kosu je potrebno iščešljavati gustim češljem ( koji može biti umočen u otopinu octa ili vode i limuna), a  vidljive gnjide treba skidati pojedinačno rukom. Postupak je potrebno ponavljati tako dugo dok na vlasištu više ne budu viđene žive uši niti  svježe gnjide.

Kod pojave ušljivosti u kolektivu ( npr. jaslice, vrtić, razred, obitelj…) mjere liječenja trebaju provesti sve infestirane osobe  istovremeno.

U obitelji/ kolektivu u kojem se pojavila ušljivost potrebno je osim liječenja ( pranja ili zaprašivanja vlasišta)  soba kod kojih je utvrđena ušljivost istovremeno oprati svu posteljinu, ručnike, deke, odjeću koja se oblači preko glave, kape, ovratnike i sl.

Ušljivost nije sramota. Suzbiti ušljivost težak je posao koji zahtijeva suradnju svih odgovornih osoba ( roditelja, odgojitelja, učitelja, profesora, liječnika  i dr. )

UŠLJIVOST U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI?

U Međimurskoj županiji svake godine bilježimo individualnu i kolektivnu pojavnost ušljivosti. Ušljivost je češća u hladnijem dijelu godine što je povezano i sa načinom prijenosa uši.

Pripremila:

Suzana Tarandek Strnad, dr. med.

spec. epidemiolog​