U okviru programa Trening životnih vještina u Međimurskoj županiji održana proljetna edukacija provoditelja

Trening životnih vještina – program primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola i zlouporabe droga i nasilja) koji se temelji na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u istraživanjima pokazale važnima u odupiranju rizicima, provodi se u Međimurskoj županiji od 2016. godine. Od ove školske godine (2021./22.) u program su uključeni svi učenici 4., 5., 6. i 7. razreda u 31 osnovnoj školi naše županije.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provodi ovaj program u suradnji s  Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i Školskim preventivnim programima, a ove školske godine je njime obuhvaćeno oko 4800 učenika.

Osim radionica s učenicima, u okviru programa redovito se provodi i  edukacija provoditelja. Sukladno aktualnim protuepidemijskim mjerama zbog suzbijanja pandemije COVID-19, ovogodišnja edukacija provoditelja programa 16.3.2022. godine održana je putem stručnog skupa realiziranog po hibridnom modelu. Svim sudionicima omogućeno je slušanje online predavanja koje je održala Ivona Orlović, dr. med. specijalistica psihijatrije iz Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na temu „Prva pomoć djeci i mladima s problemima mentalnog zdravlja“. Za koordinatore je organizirana radionica uživo na  temu „Socijalne vještine tijekom i nakon pandemije“ koju je vodila županijska koordinatorica Treninga životnih vještina Andreja Zadravec Baranašić  u suradnji s Bertom Bacinger Klobučarić, prof. psihologije i Dianom Uvodić-Đurić, dr. med. iz ZZJZ MŽ. U dobroj atmosferi podijeljena su iskustva suočavanja s promijenim obrascima ponašanja učenika, njihovih roditelja i učitelja tijekom protekle dvije godine, a sudionicima su također podijeljene informacije i upute o tijeku daljnjeg provođenja programa.

U uvodnom dijelu stručnog skupa sudionike edukacije pozdravila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, prim. Marina Payerl-Pal, dr. med. te izrazila zadovoljstvo što se, unatoč svim teškoćama koje je donijelo pandemijsko razdoblje, program neprekinuto i u punom opsegu provodi već šestu godinu.

Provedba Treninga životnih vještina ogledni je primjer važnosti dobre multisektorske suradnje u lokalnoj zajednici. Međimurska županija osigurava dio financijske i organizacijske podrške preko Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga. Zavod za javno zdravstvo preko projekta Ministarstva zdravstva osigurava drugi dio financijske podrške, a nezamjenjiva je njegova uloga u pružanju stručne i organizacijske podrške provoditeljima. Sve to ipak ne bi bilo ostvarivo bez temeljito razvijene mreže školskih preventivnih programa te entuzijazma svakog pojedinog provoditelja (učitelja i stručnog suradnika u školama). Već šestu godinu provedbe programa posebno nas ispunjava dobra prihvaćenost radionica među djecom koja koriste naučene vještine i prilikom drugih školskih i izvanškolskih aktivnosti.