1. travnja - Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma i Dan klubova liječenih alkoholičara

1. travnja – Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma i Dan klubova liječenih alkoholičara

Svake se godine 1. travnja obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma i Dan klubova liječenih alkoholičara kao spomen na dan kada je davne 1964. godine prof. dr. sc. Vladimir Hudolin osnovao Odjel za proučavanje, suzbijanje i liječenje alkoholom izazvanih poremećaja sa stacionarom, dnevnom bolnicom, vikend bolnicom i dispanzerom za zaštitu i unapređivanje duševnog zdravlja  u tadašnjoj KB „Dr Mladen Stojanović“ ( današnja KB „Sestre milosrdnice“) u Zagrebu. Bio je to  prvi odjel namijenjen isključivo liječenju alkoholizma u tadašnjoj državi. Iste godine  organiziran je i  prvi klub liječenih alkoholičara izvan bolnice, u jednoj zagrebačkoj općini. Klubovi su se ubrzo proširili po čitavom Zagrebu i Hrvatskoj,  u svim republikama bivše države i šire.

Alkoholizam je najstarija i najproširenija vrsta ovisnosti na našim prostorima. U njegovom liječenju i tretmanu lijekovi imaju tek pomoćnu ulogu, a grupna terapija je od iznimne važnosti. Klubovi liječenih alkoholičara funkcioniraju kao zajednice samopomoći te su dobra metoda liječenja alkoholizma izvan liječničkih ordinacija. Alkoholizam nije bolest pojedinca nego bolest koja nagriza cijelu obitelj te je u rehabilitaciji alkoholičara izuzetno važno pomoć pružiti svim članovima obitelji. Na sastancima kluba uz stručnu pomoć, članovi obitelji uče ponovo razgovarati i komunicirati na dobar način,  čime se prekida šutnja i trpljenje koje je u obitelj unio alkohol. Osim pomoći stručnog djelatnika, izuzetno je vrijedna pomoć koju pružaju stariji apstinenti, koji svojim primjerom svjedoče da je moguće dobro i sretno živjeti bez pijenja alkohola.

Stoga ne čude podaci da je među alkoholičarima koji prođu bolničko liječenje i uključe se u Klub  70 % onih koji apstiniraju godinu dana, a 50 % njih nastavi apstinirati 5 godina nakon početka liječenja. Tako visoku uspješnost liječenja ima rijetko koja kronična recidivirajuća bolest.

U Hrvatskoj djeluje oko 180, a u Međimurskoj županiji 5 klubova liječenih alkoholičara.

Obiteljski pristup, kao najuspješniji model tretmana alkoholizma, provodi se u svim međimurskim klubovima:

  • KLA “Dr. Mato Golubić” , Čakovec, Schulteissa 19, četvrtak u 19 sati, terapeut: Kristina Zorčec, mag. soc. rada, tel.: 0959104235
  • KLA “Osmijeh”, Trg Republike 1, Donja Dubrava, utorak 18 sati, terapeut Ivan Dolenec, dr. med., tel.: 098 241 827
  • KLA “Povratak”, Trg Bana Jelačića 1, Mursko Središće, petak 19 sati, terapeuti mr. Biserka Goričanec, dr. med. i Genoveva Krsnik, mag. soc. rada, tel.: 543-498
  • KLA “Prelog”, Glavna 51, Prelog, četvrtak 19 sati, terapeut Diana Uvodić-Đurić, dr.med., tel: 098 206 523
  • KLA “Zdravi život”, Trg Bana Jelačića 1, Sveta Marija, četvrtak u 19 sati, terapeut vms Marija Janković, tel.: 660-010

 

Klubovi liječenih alkoholičara pružaju podršku svojim članovima kako bi ustrajali u apstinenciji od alkohola, a ta je podrška  posebno važna u svim kriznim situacijama. To se pokazalo i u vremenu pandemije novog koronavirusa. Točne, provjerene informacije koje prenose stručne osobe (terapeuti u klubu) jedan su od važnih načina smirivanja straha i dobra su prevencija stresom uzrokovanih poremećaja. Osjećaj zajedništva i pripadanja članovima kluba, posebno kod osoba s kraćim apstinentskim stažom, može pridonijeti da se osjećaju sigurnije i lakše prebrode krize koje im se javljaju.

Informacije o načinu rada klubova i drugim načinima tretmana alkoholizma dostupne su i putem Savjetovališta za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam koje djeluje u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Sve  osobe koje kod sebe ili kod svojih bližnjih prepoznaju alkoholom uzrokovane probleme ili već razvijenu ovisnost, mogu se javiti  na broj našeg Savjetovališta 099 222 1 888 i potražiti savjet, te na taj način učiniti prvi korak ka svom liječenju i oporavku.

 

Diana Uvodić-Đurić, dr. med.
specijalist školske medicine
subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti – adiktolog
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije