Tribine u Donjoj Dubravi, Goričanu i Prelogu

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u općinama Donja Dubrava i Goričan te u Gradu Prelogu, održane su javne tribine s ciljem promoviranja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva na kojima je sudjelovalo gotovo 170 osoba.

Tribina u Donjoj Dubravi održana je 11.03.2014. godine a bila je organizirana u sklopu “Programa zdravog života” koji je dio međunarodnog ACTION-FOR-HEALTH projekta. Program se održava od mjeseca siječnja ove godine, jednom tjedno, a interes je, kao i na svim radionicama do sad, bio izuzetno velik.

Sudionici su vrlo pozitivnim ocijenili priliku da na modelu debelog crijeva vide promijene koje se mogu opaziti prilikom kolonoskopije, pozorno su pratili izlaganje a potom su imali i puno praktičnih pitanja. Na svim tribinama, izlaganja na temu “Važnost prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva” održale su Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec.epidemiolog, koordinatorica programa za Međimursku županiju i Marija Prekupec, dipl. med.techn, glavna sestra u Djelatnosti za javno zdravstvo.

O svojim iskustvima i uspješnom povratku u svakodnevni život, u Donjoj Dubravi je svjedočila predsjednica ILCO društva Županijske lige protiv raka Čakovec, gđa Božena Dubroja, a priključila joj se i Danica Sabol, članica ILCO društva iz Donje Dubrave. Ujedno su informirale sudionike o djelovanju ILCO društva koje okuplja osobe oboljele od raka debelog crijeva i članove njihovih obitelji, a sve u cilju što uspješnije rehabilitacije i resocijalizacije oboljelih osoba.

Na kraju susreta podijeljeni su promotivni materijali, a potom je već tradicionalno, uslijedilo zajedničko vježbanje uz vodstvo profesora kineziologije Darka Varge.

U Goričanu je tribina održana 13.03.2014. godine, a važno je istaknuti kako je inicijator tribine bila dr.med. Ivana Jambrović Horvat, spec. anesteziologije i intenzivnog liječenja, koja radi u Ambulanti Doma zdravlja Čakovec kao obiteljski doktor. Na tribini u Goričanu sudjelovala je i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.med. Marina Payerl-Pal, spec. medicinske mikrobiologije s parazitologijom koja je istaknula kako se Zavod za javno zdravstvo na ovaj način želi što više približiti neposrednim korisnicima ovog programa te je zahvalila svima na podršci u održavanju tribine kao i na velikom iskazanom interesu mještana Goričana. I u Goričanu su o svojim iskustvima u procesu liječenja i rehabilitacije govorile Božena Dubroja, Darinka Teodosić i Rušnjak Dragica, članice ILCO društva Čakovec.

U ponedjeljak, 17.03.2014. godine, u suradnji s Gradom Prelogom i Turističkom zajednicom grada Preloga, održana je još tribina u Prelogu. Iako se tribini nije odazvao veliki broj građana (oko tridesetak), sudionici su iskazali zadovoljstvo sudjelovanjem a nakon izlaganja uslijedila je vrlo interesantna rasprava u koju se uključio veliki broj sudionika koji su svoje dileme i iskustva spremno podijelili sa svim sudionicima. Na tribinu su došla čak četiri predstavnika ILCO društva Županijske lige protiv raka Čakovec- Darinka Teodosić, Dragica Rušnjak, Marija Horvat i Ivica Horvat, koji su pozvali operirane osobe da se priključe udruzi čiji se ćlanovi okupljaju svake zadnje srijede u mjesecu od 18-19 sati u prostorijama Županijske lige protiv raka Čakovec u Schulteisovoj ulici u Čakovcu (kod sajmišta, u barakama bivšeg Građevinskog kombinata Čakovec).

Tekst pripremila: Renata Kutnjak Kiš, dr.med.,
koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Međimursku županiju

Fotografije uz članak: