Tjedan kretanja – Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti

kliknite za pregled letka

kliknite za pregled brošure

Na inicijativu Međunarodnog udruženja Sport i kultura (ISCA-International Sport and Culture Association), i ove će se godine od 07.-13. listopada obilježiti Tjedan kretanja, odnosno Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti pod motom: „100 milijuna više Europljana aktivnih u sportu i tjelesnoj aktivnosti do 2020. godine“.

Tjedan kretanja je dio velike kampanje pod nazivom „Krećimo se sada“ (NOW WE MOVE) koju je pokrenula ISCA – Međunarodno udruženje Sport i kultura zajedno sa brojnim partnerima.

ISCA – Međunarodno udruženje Sport i kultura je globalna platforma otvorena prema organizacijama koje promiču sport za sve, rekreativni sport i tjelesnu aktivnost. Osnovana je 1995. godine a trenutno okuplja 130 članica – različitih organizacija, ustanova, nevladinih udruga te drugih dionika iz javnog i privatnog sektora. Njezinih 39 milijuna individualnih članova iz 65 zemalja predstavlja vrlo različitu grupu ljudi koji se bave mladima, sportom i kulturom (www.isca-web.org).

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije se prošle godine s velikim veseljem uključio u obilježavanje Europskog tjedna kretanja, jer smo svjesni kako su sport i tjelesna aktivnost neophodni faktori zdravog stila života i veliki potencijal za jačanje socijalnih mreža u zajednici.

Obilježavanje Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti u Međimurskoj županiji je bilo izuzetno uspješno zahvaljujući suradnji s brojnim partnerima u našoj zajednici. Tako smo uspjeli potaknuti dječje vrtiće, gradove i općine, Turističke zajednice, nevladine udruge, sportske klubove i odgojno-obrazovne ustanove da se uključe u obilježavanje Europskog tjedna kretanja – uključilo se ukupno 18 različitih subjekata, te smo svi zajedno organizirali preko 30 različitih sportsko – rekreativnih događaja za osobe svih dobnih uzrasta, u kojima smo okupili nešto više od 1.800 sudionika.

Uvjereni smo da su aktivnosti u sklopu obilježavanja Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti pridonijele sklapanju novih prijateljstava, povećanju članstva različitih klubova, podizanju samopouzdanja pojedinaca te učvršćivanju socijalnih mreža u zajednici. Kroz sve te ciljeve, vjerujemo da smo u konačnici doprinijeli povećanju broja Europljana kojima će sport i tjelesna aktivnost postati redovita navika.

U prošlogodišnji Tjedan kretanja uključile su se 23 zemlje diljem Europe ( Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Nizozemska, Engleska, Estonija, Finska, Francuska, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Litva, Makedonija, Portugal, Rumunjska, Škotska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Španjolska) , odnosno 250 različitih organizacija, klubova… s više od 140 000 sudionika.

Zbog svih tih razloga, te zbog činjenice da naša ustanova već niz godina organizira i provodi različite aktivnosti, programe i projekte, s ciljem ohrabrivanja stanovništva na usvajanje zdravog stila života koji neminovno uključuje sport i zdravstveno usmjerenu tjelesnu aktivnost te širenja spoznaje o povezanosti tjelesne aktivnosti i zdravlja kao ukupne kvalitete života, odlučili smo i ove godine postati dio te velike kampanje na koju i Vas pozivamo.

Kako bi ostvarila svoju viziju, ISCA i ove godine traži strateške partnere. Stoga je Tjedan kretanja otvoren za svakog – od malih ruralnih do velikih urbanih zajednica, od vrtića do Domova za starije i nemoćne, sportskih klubova, različitih tvrtki, škola i fakulteta te drugih nevladinih organizacija.

Ove godine, Tjedan kretanja se obilježava od 07.-13. listopada, a preporuča se aktivnosti isplanirati što prije.

Kako se možete uključiti u kampanju:

Glavi organizator kampanje – ISCA je i ove godine omogućio da svoje aktivnosti prijavite on-line na web stranici cijele kampanje (nowwemove.com) te tako postanete Move agent . Prijavljivanje je ove godine puno jednostavnijepa bi Vas svakako molili da svoje aktivnosti prijavite sami (na već spomenutoj web stranici a na domeni – create your event gdje je pripremljen i video u kojem su detaljne upute o načinu prijave). U prilogu Vam šaljemo letak u kojem je su navedene i druge važne informacije.

Poučeni dobrim iskustvom iz prošle godine, pozivamo Vas da svoje aktivnosti prijavite i našem Zavodu. Nakon što sakupimo aktivnosti od svih sudionika iz Međimurske županije, pripremit ćemo vodič kroz aktivnosti te ćemo o zajedničkim aktivnostima informirati organizatore – Međunarodno udruženje Sport i kultura ( ISCA) i cijelu javnost a promovirat ćemo kampanju i na web i facebook stranicama našeg Zavoda.

Želite li se priključiti zajedničkom obilježavanju Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti koji će koordinirati Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, javite nam što prije sljedeće podatke:

1) Naziv ustanove/kluba/nevladine organizacije/grada/općine

2) Ime i prezime kontakt osobe zadužene za organizaciju aktivnosti

3) E-mail adresu i telefon kontakt osobe

4) Naziv aktivnosti koje ćete organizirati u tjednu kretanja i datum održavanja aktivnosti

5) Očekivani broj sudionika

Molimo Vas da tražene podatke pošaljete što prije, a bilo bi poželjno svakako do 06. rujna 2013. godine na sljedeći e-mail: . Za bilo kakve dodatne informacije možete se obratiti osobno ili na tel. 040 386-837, diplomiranoj medicinskoj sestri Mariji Prekupec, koja je kontakt osoba za Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti u našem Zavodu.

Ako se aktivnosti prijave do 26.08.2013. godine, organizatori garantiraju da će Vas opskrbiti promotivnim materijalima (iako vjerujemo da će to biti moguće i kod naknadnih prijava). Prošle smo godine nažalost promotivne materijale dobili nakon što je kampanja već završila jer je bilo problema na carini. Nadamo se da ove godine nećemo imati takvih problema.

Više informacija o cijeloj kampanji možete pročitati u letcima koje Vam šaljemo u prilogu ( MOVE Week brochure i MOVE Week Call for MOVE Agents 2013).

Vjerujemo da ćete se odazvati našem pozivu i sudjelovati u obilježavanju Tjedna kretanja-Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti, čemu se unaprijed veselimo!

S poštovanjem,

Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

Ravnateljica Zavoda
Marina Payerl-Pal, dr.med.