Predavanje o tuberkulozi : “Tuberkuloza uvijek aktualna bolest”

U srijedu, 18.5.2011. u Scheirovoj dvorani u Čakovcu  održan je stručni skup posvećen tuberkulozi. Skup namijenjen liječnicima svih profila zajednički su organizirali Hrvatski liječnički zbor-Podružnica Čakovec i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. O tuberkulozi, uvijek aktualnoj bolesti, govorili su liječnici specijalisti različitih područja. Osobit doprinos stručnom skupu bilo je predavanje prim.dr. Vere Katalinić-Janković, spec.mikrobiolog i parazitolog voditeljice Referentnog laboratorija za tuberkulozu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ujedno, to je i supranacionalni laboratorij Svjetske zdravstvene organizacije, koji pruža stručnu i tehničku pomoć drugim laboratorijima u regiji. Prim. Katalinić-Janković je članica ekspertnih skupina Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) koje, između ostalog, izrađuju preporuke za IGRA testove i preporuke za standardiziranu laboratorijsku obradu uzoraka na tuberkulozu.

U svom sjajnom predavanju iznijela je niz starih i novih dogmi vezanih uz tuberkulozu te argumentima i znanjem temeljenom na dugogodišnjem iskustvu oslikala današnju situaciju vezanu uz tuberkulozu.

Lidija Vrbanec-Megla, dr.med., spec.epidemiolog težište, u svom predavanju, je stavila na postupanje i obuhvat kontakata oboljelih od tuberkuloze prema Naputku za suzbijanje i sprečavanje tuberkuloze (II. Dopunjeno i izmijenjeno izdanje, Zagreb, lipanj 2010.). U predavanju je prikazala rezultate iz naše Županije.  Marina Payerl-Pal, dr.med., spec. med. mikorbiologije i parazitologije je naglasila značaj uzoraka za dijagnostiku, ali i za cijelokupni tijek liječenja i nadzora tuberkuloze. Prikazala je laboratorijske podatke dijagnostike tuberkuloze u razdoblju od 1995. do 2010. godine. Također,  osvrnula se je i na molekularne metode koje se primjenjuju u dijagnostici mikobakterija od 2005. godine na HZJZ te njihov značaj za praktičnu primjenu  u praćenju tuberkuloze.

Miroslav Horvat, dr.med., spec.internist prikazao je raznolikost kliničkih slika tuberkuloze i pristup liječenju.

Kroz diskusiju su razjašnjene neke dileme i pitanja kolega. Stručna večer posvećena tuberkulozi okončana je  ugodnim druženjem uz domjenak.

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Poziv na predavanje
47.50 kB