Pozivamo Vas na tribinu pod nazivom „Manje soli-više zdravlja“ Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Čakovec, 16.10.2015. godine, od 10.00-11.30h

U povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane i Svjetskog dana kruha (16. listopad), u predavaonici zdravstvenog odgoja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u petak 16.10.2015. godine u 10h bit će održana tribina pod nazivom „Manje soli-više zdravlja“.

O štetnim učincima prekomjernog unosa kuhinjske soli na zdravlje ljudi na tribini će govoriti Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec.epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a o iskustvu Čakovečkih mlinova d.d. na projektu smanjivanja soli u pekarskim proizvodima mr.sc. Zvijezdana Horvat-Štefulj, dipl.ing., voditeljica laboratorija Čakovečkih mlinova.

Nakon izlaganja, sudionici tribine će moći degustirati pekarske proizvode Čakovečkih mlinova sa smanjenom količinom kuhinjske soli, a bit će im dostupni i prigodni letci s tematikom smanjenja kuhinjske soli u svakodnevnoj prehrani.

U Republici Hrvatskoj su inicijative za smanjenje kuhinjske soli u prehrani započele 2006. godine prihvaćanjem Deklaracije o važnosti započinjanja nacionalne kampanje za smanjenje konzumacije kuhinjske soli, a 2007. godine  je predstavljena hrvatska inicijativa (CRASH – Croatian Action on Salt and Health) i nacionalni program. Prošle godine je donesen Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj od 2015.-2019. godine koji ima za cilj postupno smanjivati dnevni unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4% godišnje.

U brojnim je studijama potvrđeno kako je prekomjeran unos kuhinjske soli povezan s hipertenzijom, ali i povećanim kardiovaskularnim rizikom, moždanim udarom, osteoporozom, bubrežnim bolestima i nekim sijelima raka. Stoga se danas smatra kako je kampanja za smanjenje unosa soli jedna od najučinkovitijih i najjeftinijih mjera primarne prevencije kroničnih bolesti.

Stoga i naša ustanova želi u tim nastojanjima dati svoj doprinos.

Veselimo se Vašem dolasku,

 

S poštovanjem,

 

Voditeljica Djelatnosti  za javno zdravstvo                                                          Ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                                                 prim. Marina Payerl-Pal, dr.med

Fotografije uz članak: