Pozivamo Vas da se uključite u obilježavanje Dana bez dizala tijekom pandemije COVID-19 (29. travnja 2020. godine)

Dan bez dizala je paneuropska inicijativa koju je u sklopu NowWeMOVE kampanje 2015. godine pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu iz Copenhagena (International Sports and Culture Association – ISCA). Ovom se inicijativom želi potaknuti ljude da iskoriste svaku priliku za tjelesnu aktivnost te da hodaju stepenicama umjesto da koriste dizala ili pokretne stepenice, odnosno, da na stepenicama odrade vježbe snage i izdržljivosti. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je od samoga početka uključen u obilježavanje Dana bez dizala pa tu tradiciju želimo nastaviti i dalje!

U vrijeme globalne pandemije, kada još uvijek svoja vrata nisu otvorili svi trgovački centri i poslovne zgrade te postoje upute o pridržavanju fizičke distance uz poziv da ostanemo doma, Dan bez dizala ćemo obilježiti na malo drugačiji način. Umjesto organiziranja događaja u poslovnim zgradama i javnim ustanovama, pozivamo Vas da podijelite s nama svoje ideje kako iskoristiti stepenice da bismo zadovoljili potrebu za redovitom tjelesnom aktivnosti. Ideje za korištenje stepenica podijelite na svom facebook profilu putem slika ili videa koristeći hashtag slogane kampanje #UseTheStairs i #NoElevatorsDay.

Tjelesna aktivnost je čudotvorni lijek – ima pozitivan učinak na više od 20 različitih kroničnih bolesti i stanja, uključujući koronarnu srčanu bolest, moždani udar, tip 2 šečerne bolesti, karcinome, debljinu, mentalne probleme,  probleme mišićno-koštanog sustava… Stoga vjerujemo da ćete nam se pridružiti u ovoj inicijativi, koju smo ove godine prilagodili COVID -19 pandemiji.

Fotografije uz članak: