Ponovna pojava ospica u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo do 24.9.2019. godine zaprimio je dojave o 33 oboljela od ospica u Hrvatskoj.

U 2019. godini u Međimurskoj županiji nemamo zabilježen slučaj obolijevanja od ospica. Zadnji registrirani slučaj bio je u 2017. godini.

Prema županijama distribucija oboljelih od početka 2019. godine je sljedeća: Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), Grad Zagreb (11 oboljelih), Brodsko-posavska županija (5 oboljelih), Zadarska županija (2 oboljelih), Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli).

Trenutno novo oboljeli od ospica javljaju se isključivo u Gradu Zagrebu. U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine.

Od ukupno 33 oboljelih od  ospica, devet je slučaja importirano (zarazu su stekli izvan Hrvatske). 14 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica. Za 10 oboljelih ne može se utvrditi jesu li zaraženi izvan ili u zemlji.

12 oboljelih osoba je necijepljeno, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 2 oboljele osobe su primile 2 doze cjepiva, a u 14 osoba je cjepni status nepoznat.

Procijepljenost djece protiv ospica je u Međimurskoj županiji visoka, jedna od najboljih u Hrvatskoj.

U 2018. godini iznosila je 97.10 % za djecu u drugoj godini života ( iznimka je bila 2015. godina kada je obuhvat te djece iznosio 93.78 %.),   a pri upisu u prvi razred je procijepljenost iznosila 97,75%.

Iako je u našoj županiji postignut visoki cjepni obuhvat , mogući su “ epidemiološki džepovi” gdje je procijepljenost niža od propisane.

 

Cijepljenje je najučinkovitija zaštita protiv bolesti i stoga je održavanje visokih cjepnih obuhvata u zemlji najbolja zaštita od širenja bolesti.

 

link: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/ospice-u-hrvatskoj-stanje-na-dan-25-09-2019/

Djelatnost za epidemiologiju