“Pješke ili biciklom na posao” – konferencija za medije

U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije je u srijedu, 04.09.2013. godine održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena kampanja „Pješke ili biciklom na posao“ koju organiziramo već 6 godina, zahvaljujući suradnji s brojnim partnerima i sponzorima.

Glavni je cilj ove akcije motivirati zaposlenike Međimurja na odabir zdravog načina prijevoza uz poticanje ekološke osviještenosti.

Naime, nedovoljna tjelesna aktivnost je 4. vodeći rizični čimbenik za ukupnu smrtnost, a u razvijenim zemljama svijeta se gotovo 8% ukupne smrtnosti može pripisati nedovoljnom kretanju (Worl Health Organisation), što na globalnom nivou godišnje iznosi preko 3 milijuna smrti, za Hrvatsku oko 4000 smrti, a u Međimurju gotovo 100 smrti. Osim toga, važno je istaknuti da se 1,5-3% direktnih zdravstvenih troškova može pripisati nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti.

Kako je jedna od prepreka za postizanje poželjne razine tjelesne aktivnosti nedostatak vremena, kroz ovu kampanju nastojimo potaknuti i uvjeriti stanovništvo da putovanje do posla mogu iskoristiti kao idealnu priliku za unapređenje svog zdravlja, a uz to štede novac i čuvaju okoliš od onečišćenja ispušnim plinovima automobila.

Ovo je ujedno prilika da podsjetimo poslodavce diljem Međimurja da provjere imaju li njihovi zaposlenici dovoljno prostora za sigurno odlaganje bicikala, a sve sudionike prometa pozivamo da se pridržavaju pravila prometne kulture kako bi putovanje na posao i s posla bilo što sigurnije.

Budući da se akcijom „Pješke ili biciklom naposao“ naš Zavod priključuje i obilježavanju Europskog tjedna kretanja koji ove godine ima slogan „Za čist zrak – na tebi je red!“, apeliramo na stanovnike Međimurja da sudjelovanjem u ovom natjecanju ali i odabirom zdravih načina prijevoza za druge svrhe postanu svjesni odgovornosti prema svom zdravlju i okolišu a sve u cilju stvaranja zadravijeg i sretnijeg društva!

Rukovoditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

Ravnateljica Zavoda
Marina Payerl-Pal, dr.med.

Fotografije uz članak: