Uključite se u natjecanje «Pješke ili biciklom na posao» te tako sačuvajte ili unaprijedite svoje zdravlje

Za dobro zdravlje te dug i kvalitetan život, izuzetno je važno voditi računa o redovitoj tjelesnoj aktivnosti. Brojna su istraživanja pokazala da svakodnevno brzo hodanje u trajanju od 30 minuta smanjuje za 18% rizik nastanka srčanih bolesti, a rizik moždanog udara smanjen je za 11%. Vožnja biciklom još učinkovitije smanjuje rizik za brojne kronične bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da oko 50% zaposlenika u Europi koji na posao dolaze automobilom, imaju udaljenost do posla manju od 5 kilometara. Premda je tu udaljenost moguće proći biciklom za 15-20 minuta, a brzim hodom za 30-50 minuta, rijetki se odlučuju za takav oblik transporta. Mnoge europske zemlje bilježe pad razine aktivnog prijevoza na posao – stoga je važna provedba programa koji će zaustaviti taj negativan trend.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s brojnim lokalnim partnerima, već šest godina, u mjesecu rujnu organizira natjecanje “Pješke ili biciklom na posao” kao doprinos Europskom tjednu kretanja (16.-22.rujna) koji je posvećen održivoj mobilnosti i kojim se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstava javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima. Ove je godine tema Europskog tjedna kretanja:„Za čisti zrak – na tebi je red!“(Clean your air-it’s your move!) posebno usmjerena pojedincima pa vjerujemo da će se i ove godine uključiti veliki broj građana koji će dati svoj doprinos čistom zraku u našoj županiji.

Sa željom da u domeni transporta povećamo broj aktivnih osoba, natječaj je namijenjen zaposlenicima koji u tri tjedna natjecanja, od 09.09.-27.09.2013. godine, trebaju u svakom tjednu barem 3 dana pješačiti ili putovati biciklom na posao i s posla. Uključiti se mogu osobe s prebivalištem u Međimurskoj županiji kojima je udaljenost do posla 1 kilometar ili više. Sudionici tijekom akcije bilježe broj prijeđenih kilometara, te po završetku akcije prijavljuju rezultate u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Pristupnice s prijavom rezultata mogu se podići u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u ambulantama obiteljske medicine te u ljekarnama, a možete ih skinuti i s naše web stranice – www.zzjz-ck.hr .

Letak:
Nije se potrebno prijaviti na početku akcije, već će prijava rezultata započeti sa završetkom akcije, odnosno 27.09., a trajat će do 03.10.2013. godine. Prijave će se moći poslati poštom, a bit će omogućena i on line prijava na našoj web stranici (molimo da se ne vrši dvostruka prijava).

ONLINE PRIJAVA

Sudionici natječaja koji zadovolje sve kriterije za prijavu (imaju prebivalište u Međimurskoj županiji, barem 3 dana u svakom tjednu su pješačili ili vozili bicikl na posao i/ili s posla, udaljenost do posla im je 1km ili više, prijeđeno najmanje 20 km tijekom cijele akcije), te pošalju prijavu u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, ulaze u ždrijeb za izbor nagrada (zasebno u kategoriji pješaka i biciklista).

 

Izvlačenje dobitnika izvršit će komisija nakon završetka prijave. Dodjela nagrada će biti 11.10.2013. godine u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

Prva nagrada u svakoj kategoriji je bicikl, druga nagrada – kaciga za vožnju biciklom, a treća aparat za mjerenje broja koraka – pedometar. Za sve prijavljene osobe koje ispune pravila natječaja osigurane su jednodnevne karte za gradske bazene u Čakovcu, a za 10-tak sudionika sigurnosna oprema za pješake i bicikliste.

Nagrade su osigurali Komet d.o.o. Prelog, Trgovina Mihalec «Beciklin» Prelog i Čakovec, Ljekarna Čakovec, Gradski bazeni Čakovec, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa i Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije te Općina Belica.

Premda se radi o vrijednim nagradama, ne smijemo zaboraviti da je najvrijednije to što uz više kretanja čuvamo i unapređujemo različite aspekte svog zdravlja (fizičko, psihičko, socijalno, duhovno, emocionalno), a istovremeno čuvamo okoliš od onečišćenja ispušnim plinovima te smanjujemo gužvu i nervozu sudionika prometa.

Apeliramo na sudionike natječaja da poštujući prometna pravila vode računa o vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu, a posebno ističemo da u slučaju smanjene vidljivosti (danju i noću) biciklisti trebaju odjenuti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću, a pješaci također moraju biti označeni reflektirajućom materijom.

Uključite se u natječaj, učinite nešto dobro za svoje zdravlje, budite primjer drugima!

Organizatori:
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije
Gradski bazeni Čakovec