Pješke ili biciklom na posao – 2009.

Za dobro zdravlje te dug i kvalitetan život, izuzetno je važno voditi računa o redovitoj tjelesnoj aktivnosti. Brojna su istraživanja pokazala da svakodnevno brzo hodanje u trajanju od 30 minuta smanjuje za 18% rizik nastanka srčanih bolesti, a rizik moždanog udara smanjen je za 11%. Vožnja biciklom još učinkovitije smanjuje rizik za brojne kronične bolesti.
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da oko 50% zaposlenika u Europi koji na posao dolaze automobilom, imaju udaljenost do posla manju od 5 kilometara. Premda je tu udaljenost moguće proći biciklom za 15-20 minuta, a brzim hodom za 30-50 minuta, rijetki se odlučuju za takav oblik transporta.

Sa željom da u domeni transporta povećamo broj aktivnih osoba, već treću godinu za redom organiziramo natječaj namijenjen zaposlenicima koji u tri tjedna natjecanja, od 07.09.-25.09.2009. godine, trebaju u svakom tjednu barem 3 dana pješačiti ili putovati biciklom na posao. Pri tome bilježe broj prijeđenih kilometara, a nakon završetka akcije prijavljuju rezultate u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Pristupnice s prijavom rezultata mogu se podići u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u ambulantama obiteljske medicine i stomatološkim ambulantama, te u ljekarnama, a možete ih skinuti s naše web stranice – www.zzjz-ck.hr.
Nije se potrebno prijaviti na početku akcije, već će prijava rezultata započeti sa završetkom akcije, odnosno 25.09., a trajat će do 30.09.2009. godine. Prijave će se moći poslati poštom, a bit će omogućena i on line prijava na našoj web stranici.

Najuspješnije osobe (one koje će proći najviše kilometara) osvojit će vrijedne nagrade. Prva nagrada u svakoj kategoriji (pješaci, biciklisti) je bicikl, a druga i treća nagrada su poklon bonovi za sportsku opremu. 50 najuspješnijih natjecatelja osvojit će jednodnevne karte za gradske bazene u Čakovcu. Nagrade su osigurali Komet d.o.o. Prelog, Trgovina Mihalec «Beciklin» Prelog, Gradski bazeni Čakovec, Općine Domašinec i Belica, Elka-teh d.o.o. Gardinovec i ELITE radna odjela Gardinovec.

Premda se radi o vrijednim nagradama, ne smijemo zaboraviti da tako čuvamo i unapređujemo svoje zdravlje, a istovremeno čuvamo okoliš od onečišćenja ispušnim plinovima te smanjujemo gužvu i nervozu sudionika.

Apeliramo na sudionike natječaja da poštujući prometna pravila vode računa o vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu, a posebno ističemo da u slučaju smanjene vidljivosti (danju i noću) biciklisti trebaju odjenuti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću, a pješaci također moraju biti označeni reflektirajućom materijom.

Uključite se u natječaj, učinite nešto dobro za svoje zdravlje, budite primjer drugima!

Organizatori:
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije
Gradski bazeni Čakovec

NAGRADNI NATJEČAJ 1
Pješke ili biciklom na posao
(pdf datoteka ~ 1,05 MB)
NAGRADNI NATJEČAJ 2
Pristupnica i pravila
(pdf datoteka ~ 1,77 MB)

Dodjela nagrada

06. listopada 2009. godine u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije podijeljene su nagrade najuspješnijima u natječaju „Pješke ili biciklom na posao”.

Sa željom da u domeni transporta povećamo broj aktivnih osoba, već treću godinu za redom u suradnji s Gradskim bazenima Čakovec, organiziramo spomenuti natječaj namijenjen zaposlenim osobama. Sudionici su u tri tjedna natjecanja, od 07.09.-25.09.2009. godine, trebali u svakom tjednu barem 3 dana pješačiti ili putovati biciklom na posao. Pri tome su bilježili broj prijeđenih kilometara, a nakon završetka akcije prijavili su rezultate u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

Ove su se godine na natječaj javile ukupno 93 osobe, (74 žene i 19 muškaraca), njih 77 u kategoriji biciklista i 16 u kategoriji pješaka. Zajedno su u vremenu trajanja akcije prošli 15.855 kilometara.

Najuspješnija osoba u kategoriji pješaka bila je gospođa Katica Kupec iz Čakovca koja već godinama odlazi na posao pješke ali je i u svoje slobodno vrijeme izuzetno aktivna.

Tijekom ove akcije prošla je ukupno 140 kilometara.
U kategoriji biciklista, ove je godine najuspješniji bio gospodin Vladimir Brezovec iz Zebanec Sela koji svaki dan do posla prođe biciklom u jednom smjeru 27 kilometara, te je u vrijeme trajanja akcije prošao ukupno 918 kilometara. Stoga će mu novi bicikl kojeg je dobio kao nagradu biti od izuzetne koristi.

Prvi puta smo natječaj organizirali 2007. godine i tada je on bio namijenjen samo pješacima, a prijavilo se 32 sudionika koji su tijekom akcije prošli nešto malo manje od 1.000 km. Prošle godine u natječaju su mogli sudjelovati i biciklisti, te se na natječaj prijavila 71 osoba, a ukupno je prijeđeno nešto više od 10.000 kilometara.

Zadovoljni smo što iz godine u godinu raste broj sudionika natječaja imajući na umu činjenicu da je za dobro zdravlje te dug i kvalitetan život izuzetno važno voditi računa o redovitoj tjelesnoj aktivnosti. Brojna su istraživanja pokazala da svakodnevno brzo hodanje u trajanju od 30 minuta smanjuje za 18% rizik nastanka srčanih bolesti, a rizik moždanog udara smanjen je za 11%. Vožnja biciklom još učinkovitije smanjuje rizik za brojne kronične bolesti.

No, bez obzira na spomenute činjenice, premali broj ljudi kao sredstvo transporta do posla izabire bicikl ili pješačenje. Nadamo se da ćemo kroz ovaj natječaj barem na neke utjecati da prihvate zdrave navike i uključe u svakodnevnu rutinu što više aktivnosti.

Zahvaljujemo liječnicima primarne zdravstvene zaštite, ljekarnama, vrtićima i školama te medijima na promoviranju natječaja, a sponzorima (Trgovina Mihalec Beciklin Prelog, Komet d.o.o. Prelog, Gradski bazeni Čakovec, općine Domašinec i Belica, Grad Čakovec, Elka-Teh d.o.o. Gardinovec i Elte radna odjela Gardinovec) na osiguranim nagradama.

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

 

Datoteke uz članak:
Rezultati natječaja „Pješke ili biciklom na posao” (07.09. – 25.09.2009.)
217.03 kB