Svjetski dan srca

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2009. godine u Međimurskoj županiji

 

Subota (26.rujna 2009.) – ČAKOVEC od 09-12h, u suradnji s PLIVOM, javnozdravstvena akcija „Zajedno prema zdravlju

Nedjelja (27.rujna 2009.) – PRELOG od 14,30-18,00 sati – središnje obilježavanje Svjetskog dana srca u Međimurskoj županiji

 

Važnost obilježavanja Svjetskog dana srca:

Svjetski dan srca 2009. godine obilježava se pod geslom „Radi za srce”, u više od 100-tinjak zemalja svijeta i Europe, a pod pokroviteljstvom Svjetske kardiološke federacije i nacionalnih kardioloških društava, kako bi se upozorilo čovječanstvo da su bolesti srca i moždani udar vodeći uzroci smrtnosti u svijetu jer svake godine odnose 17,2 milijuna života.

U Hrvatskoj kao i u našoj županiji kardiovaskularne bolesti su također na vrhu ljestvice po smrtnosti, a 2008. godine od njih je u Hrvatskoj umrlo 26235 osoba (50,3% od ukupnog broja umrlih u toj godini) , a 581 osoba bila je iz Međimurske županije (45,7% od ukupnog broja umrlih).

Prošle je godine (2008.) u Međimurskoj županiji od akutnog i ponovljenog srčanog udara umrlo 80 osoba (50 muškaraca i 30 žena), dok je od moždanog udara i njegovih posljedica umrlo 187 osoba (80 muškaraca i 107 žena). Sa zadovoljstvom možemo reći da bilježimo trend pada smrtnosti kako za srčani tako i za moždani udar, pa je poželjno da se taj trend smanjenja i održi.

 

Upravo u povodu Svjetskog dana srca se želi istaknuti da se srčane bolesti i moždani udar velikim dijelom mogu spriječiti ako se smanje glavni čimbenici rizika (pušenje, nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost).

Kako mnogi od nas na poslu provode više od 2/3 budnog vremena u tijeku jednog dana, radna sredina koja potiče zdrave navike može spriječiti rizik mnogih bolesti , uključujući i moždani te srčani udar – vodeće uzroke smrtnosti u svijetu. To su razlozi zbog kojih se ove godine Svjetski dan srca obilježava pod geslom «Radi za srce», potičući svakoga od nas da „surađuje sa svojim srcem”.

 

Svjetska kardiološka federacija ističe da se poticanjem zdravog životnog stila zaposlenih osoba mogu spasiti mnogi životi, obzirom da je gotovo polovica onih koji umiru od kardiovaskularnih bolesti u najaktivnijoj životnoj dobi, a najčešći rizični faktori kao što su pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost i nezdrava prehrana mogu se kontrolirati i u radnoj sredini.

Zaposlenici koji vode aktivan način života imaju više energije i koncentracije te uspješnije obavljaju svoje radne zadatke, što doprinosi osjećaju zadovoljstva sa samim sobom a to se onda odražava i na bolje odnose sa suradnicima. Osobe koje su zadovoljne na poslu, lakše se nose sa stresogenim situacijama i izvan radne sredine.

Zaposlenici koji su uključeni u neki vid rekreacije ili sporta tako šire krug svojih poznanika i prijatelja, a osjećaj pripadnosti nekoj grupi i osjećaj zadovoljstva zbog dobrog zdravlja i usvojenih novih vještina ima veliki utjecaj na podizanje samopoštovanja.

I na kraju, osobito u ovo vrijeme krize i recesije potrebno je istaknuti da se svaka kuna uložena u zdravlje zaposlenika višestruko vraća kroz povećanje produktivnosti, smanjenje stope bolovanja, smanjenje broja ozljeda na radu kao i manje troškove zdravstvene zaštite kako za poslodavce tako i za zaposlenike, te stvaranje pozitivnog ugleda tvrtke.

Stoga pozivamo poslodavce iz Međimurske županije da osiguraju svojim zaposlenicima radnu sredinu koja potiče zdrave životne navike.

Više informacija o Svjetskom danu srca, kao i službeni letak i plakat dostupni su na internet stranici Hrvatskog kardiološkog društva – www.kardio.hr

 

Ravnateljica Zavoda
Marina Payerl-Pal. dr.med.

Rukovoditeljica Djelatnosti za
socijalnu medicinu
Renata Kutnjak Kiš, dr.med