Obilježen Svjetski dan srca u Prelogu

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga, u subotu, 27.09.2014. godine, u Prelogu je tradicionalno, već desetu godinu za redom, obilježen Svjetski dan srca.

 

Kao i svih ovih godina, priređen je bogat program zahvaljujući brojnim ustanovama, udrugama i volonterima koji su darovali svoje prostore, vrijeme, kreativnost, znanje, srdačnost i osmijeh. Unatoč lošem vremenu, manifestaciji se odazvao veliki broj građana. Tome je zasigurno pridonio osobito bogat kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali Pjevački zbor, Tamburaši i Plesno scenska sekcija Udruge umirovljenika te Pjevački zbor i Puhački orkestar Grada Preloga, čiji je nastup posebno oduševio sudionike manifestacije. Dječji vrtić „Fijolica“ i Društvo naša djeca Prelog, priredili su nekoliko plesnih točaka, a sjajno su organizirali i „Kreativnu radionicu“ te radionicu „Srce moje i ručice tvoje u igri zajedno se spoje“, u kojima je sudjelovao veliki broj djece. U obilježavanju Svjetskog dan srca prvi put je sudjelovala i Seljačka sloga Prelog, čiji je nastup također bio odličan.

 

Istovremeno sa kulturnim programom, građani su imali priliku prekontrolirali svoje zdravlje te  poslušati savjete brojnih zdravstvenih djelatnika koji su im bili na raspolaganju. Kao i uvijek, odazvao se veliki broj građana kojima je izmjeren krvni tlak, određeni su kolesterol, trigliceridi i šećer u kapilarnoj krvi kao i parametri uhranjenosti, a potom su poslušali savjete liječnika o mogućnostim unapređenja zdravlja te prevencije i kontrole kroničnih nezaraznih bolesti. Zahvaljujući Gradskom društvu crvenog križa Čakovec, sudionici su imali priliku naučiti vještinu oživljavanja. U obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana srca, uključilo se jako puno mladih liječnika te studenata medicine koji su s puno entuzijazma i osmjeha na licu darovali svoje vrijeme i znanje.

Cijeli program se sjajno uklopio u temu ovogodišnjeg dana srca – „Živi, radi, igraj se, pridruži se!“, kojom se želi usmjeriti pozornost na stvaranje okruženja koje će poticati svijest o važnosti zdravlja srca. Doprinos svakog pojedinca, ali i svih sektora u društvu, u stvaranju tog boljeg okruženja je izuzetno važan.

 

Sudionike skupa je ispred Grada Preloga, koji je bio pokrovitelj manifestacije, pozdravio gradonačelnik, dr. Ljubomir Kolarek, a ispred Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Renata Kutnjak Kiš. Oni su pozvali građane da ne samo na Svjetski dan srca, već svaki dan žive zdravim stilom života, kako bi živjeli dugo, zdravo i kvalitetno.

 

 

Tekst pripremila

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

 

Fotografije uz članak: