Obilježen 6. hrvatski Dan mimoza u Čakovcu

U sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice ( 20.01.-26.01.2013.) Županijska liga protiv raka Čakovec te Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije već šestu godinu za redom organiziraju obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, Dana mimoza, koji je obilježen na Trgu Republike u Čakovcu u subotu 19.01.2013. godine.

Uoči tog obilježavanja, u prostorima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u petak 18.01.2013. godine održana je konferencija za medije.
Na konferenciji su sudjelovali Marina Payerl-Pal, dr. med., ravnateljica Zavoda, Renata Kutnjak Kiš, dr. med., koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke i debelog crijeva za Međimursku županiju, Suzana Tarandek Strnad, dr. med., koordinatorica za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice Međimurske županije te Hussein Saghir, dr.med, predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec.

Mediji su informirani o novostima u načinu provođenja programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, predstavljen je novi treći program ranog otkrivanja raka vrata maternice te naglašena važnost edukacije, prevencije i otkrivanja raka svih sijela u ranoj fazi.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u 2010. godini u Hrvatskoj su od invazivnog raka vrata maternice oboljele 323 žene, a neinvazivni rak otkriven je u još 702 žene. U istoj je godini u Međimurskoj županiji oboljelo 9 žena od invazivnog raka, a još 43 žene od neinvazivnog raka vrata maternice.

U povodu obilježavanja 6. hrvatskog Dana mimoza, na Trgu Republike u Čakovcu, 19.01.2013. godine okupio se veliki broj zdravstvenih djelatnika iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te članova Županijske lige protiv raka Čakovec kao i djelatnika Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec, liječnika PZZ te politički aktivnih osoba regionalne i lokalne samouprave.
Svi su aktivno sudjelovali u edukaciji stanovništva o rizičnim čimbenicima za razvoj raka te važnosti ranog otkrivanja raka vrata maternice. Dijelili su i edukativne letke i prodavali grančice mimoza. Mediji su također dali svoj doprinos promociji Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice s čijim se provođenjem u Republici Hrvatskoj započelo 01.12.2012. godine.

Promjene na stanicama vrata maternice su izlječive ako se otkriju na vrijeme. Stoga su edukacija, cijepljenje i redoviti ginekološki pregledi kao i odaziv na organizirani preventivni pregled (uzimanje PAPA testa) od izuzetne važnosti.

Suzana Tarandek Strnad, dr. med.
Koordinator za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja
raka vrata maternice za Međimursku županiju

Fotografije uz članak: