Obilježavanje Svjetskog dana srca 2010. godine u Međimurskoj županiji

Subota (25.rujna 2010.) – ČAKOVEC od 09-12h, u suradnji s PLIVOM, javnozdravstvena akcija «Zajedno prema zdravlju»

Nedjelja (26.rujna 2010.) – PRELOG  od 14,30-18,00 sati – središnje obilježavanje Svjetskog dana srca u Međimurskoj županiji

Nedjelja (26.rujna 2010.) – SVETA MARIJA od 14,30-18,00 h

Nedjelja (26.rujna 2010.) – KOTORIBA od 14,30-18,00 h

Važnost obilježavanja Svjetskog dana srca:

Svjetski dan srca 2010. godine obilježava se pod geslom »Radim za srce“,  u više od 100-tinjak zemalja svijeta i Europe, a pod pokroviteljstvom Svjetske kardiološke federacije i nacionalnih kardioloških društava, kako bi se upozorilo čovječanstvo da su bolesti srca i moždani udar vodeći uzroci smrtnosti u svijetu jer svake godine odnose 17,1 milijuna života.

U Hrvatskoj  kao i u našoj županiji kardiovaskularne bolesti su također na vrhu ljestvice po smrtnosti, a 2009. godine od njih je u Hrvatskoj umrlo 25.976 osoba (49,6% od ukupnog broja umrlih u toj godini), a 586 osoba bilo je iz Međimurske županije (45,7% od ukupnog broja umrlih).

Prošle je godine (2009.) u Međimurskoj županiji od akutnog i ponovljenog srčanog udara umrlo 68 osoba (43 muškaraca i 25 žena), dok je od moždanog udara i njegovih posljedica umrlo 209 osoba (82 muškaraca i 127 žena).  Sa zadovoljstvom možemo reći da bilježimo trend pada smrtnosti kako za srčani tako i za moždani udar, pa je poželjno da se taj trend smanjenja i održi.

Upravo u povodu Svjetskog dana srca se želi istaknuti da se srčane bolesti i moždani udar velikim dijelom mogu spriječiti ako se smanje glavni čimbenici rizika (pušenje, nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost).

Ove se godine kao i prethodne naglašava da radna sredina koja potiče zdrave navike može spriječiti rizik mnogih bolesti, uključujući i moždani te srčani udar – vodeće uzroke smrtnosti u svijetu.

Svjetska kardiološka federacija ističe da se tako mogu spasiti mnogi životi jer se  najčešći rizični faktori kao što su pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost i nezdrava prehrana mogu kontrolirati i u radnoj sredini.

Uz to se posebno naglašava da svaki pojedinac mora preuzeti osobnu odgovornost za cjelokupno zdravlje i zdravlje svog srca  usvajanjem zdravih životnih navika koje su opisane u 10 jednostavnih koraka:

1)     Vodite računa o zdravoj prehrani

2)     Redovito se krečite – 30 minuta svakodnevne umjerene tjelesne aktivnosti

3)     Nemojte pušiti, izbjegavajte pasivno pušenje

4)     Održavajte poželjnu tjelesnu težinu

5)     Naučite koje su poželjne vrijednosti krvnog tlaka, šećera i masnoća u krvi,  indeksa tjelesne težine i  opsega struka, te prekontrolirajte kakve su vaše vrijednosti

6)     Izbjegavajte konzumiranje alkoholnih pića ili ograničite njihovu upotrebu

Ideje za unapređenje zdravlja na radnom mjestu

7)      Inzistirajte na svom pravu da na radnom mjestu udišete zrak bez duhanskog dima

8)     Ako imate mogućnosti, odlazite na posao pješke ili biciklom

9)     Inzistirajte na zdravoj ponudi namirnica na radnom mjestu ili ponesite zdravi obrok od kuće

10) Pronađite za sebe unutar radnog vremena nekoliko trenutaka u kojima ćete se opustiti (barem 2 x 5 minuta) jer stres na radnom mjestu potiče loše navike koje povećavaju rizik nastanka moždanog i srčanog udara

Stoga pozivamo poslodavce iz Međimurske županije da osiguraju svojim zaposlenicima radnu sredinu koja potiče zdrave životne navike, a isto tako i svakog pojedinca da vodi računa o zdravom načinu života.

Više informacija o Svjetskom danu srca, kao i službeni letak i plakat dostupni su na  internet stranici Hrvatskog kardiološkog društva – www.kardio.hr

Rukovoditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.